Niesprawna klimatyzacja - gaz trzyma 2 dni

14 Kwi 2020, 19:05

Witam, problem z autem FORD FOCUS MK2 2008r 1.6 benzyna/gaz
otóż, z układu szybko ucieka gaz od klimy. Mechanik użył gazu, kurde nie wiem jak to się nazywa ale chodzi o to że było widać pod filtrem gdzie ucieka, wypadło na chłodnice klimy, na której pojawiły się małe kropeczki. Wymiana tego nie pomogła, gaz trzyma około 2 dni. Komputer pokazuje błąd P0532 : Czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego A/C - niski sygnał wejściowy. Co o tym sądzicie? Co może być do wymiany? Sam czujnik?
maike
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 19:45

Skoro ucieka po 2 dniach to co za mlun bije czynnik przy takiej nieszczelności? Trzeba było szczelność wszesniej sprawdzić, nabić jeszcze raz z dodatkiem fluorescencyjnym i patrzeć lampa tylko że było coś tam rozbierane to ślady mogą być wszędzie. Daj to ludziom którzy tym się zajmują a nie którzy robią dorywczo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Kwi 2020, 19:58

Z mojego punktu widzenia jest problem z uwidocznienia miejsca wycieku. Ano ci co napełniają ,napełniają i mają w d....e to co uleci w atmosferę. Niby sprawdzają ale to nic nie ma z rzetelną oceną sytuacji. Znajdż mi napełniacza który sprawdzi szczelność układu pod ciśnieniem CO2 lejąc pianę na układ :?:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Kwi 2020, 20:12

Słuchacie, układ został napełniony, trzymał przez około 2/3 dni, po tym układ został wypełniony gazem fluoresencyjnym (o to mi chodziło w opisie), po kilku dniach pojechałem znowu i sprawdził go przez lampe i okularki gdzie ucieka gaz, było dużo małych kropek na chłodnicy wiec została ona wymieniona, wcześniej sprawdził tez przewody, były ok. Temat ucichł bo miał dużo roboty. Dzisiaj odpaliłem komputer i sprawdziłem błędy przy okazji naprawiania innych usterek, natknąłem się na P0532 o której mowa, i chce wiedzieć co to może być. Może kompresor do wymiany?
maike
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 20:15

Potem nie było sensu napełniać klimy
maike
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 20:21

No jak nie ma ciśnienia to jest błąd to chyba jasne. Przyjrzyjcie się dobrze czy kompresor nie jest rozszczelniony
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...

14 Kwi 2020, 20:32

Pisałem - sprawdzić szczelność układu gazem CO2 pod ciśnieniem i lać pianę na układ . Niestety mało który warsztat klimatyzacji chce to robić. Oni są zaślepieni gazem fluoresencyjnym i myślą że to panaceum na problem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna