[Megane I] Przepala bezpiecznik od sprężarki

27 Mar 2020, 14:11

Witam, jak w tytule, w mojej megance (I phII 1.8) przepala się bezpiecznik od sprężarki. Przepala się on tuż przy próbie uruchomienia sprężarki. Czasami podziała ona dłużej, a czasami raz się zakręci i wtedy bezpiecznik pada. Oryginalnie jest tam 7.5A, a przepala nawet 15A. Czyściłem styki i wszystkie wtyczki pod bezpiecznikami lecz to nic nie zmienia. Czujnik ciśnienia jest na 3 piny, czynnik jest w układzie. Na sucho to koło w środku sprężarki (nie te na którym jest pasek) obraca się łatwo - nie ma "sztucznego" oporu. Gdzie szukać przyczyny?
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

27 Mar 2020, 18:47

Ty masz nadmierny pobór prądu prawdopodobnie przez uszkodzoną cewkę elektromagnetycznego sprzęgła sprężarki.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Mar 2020, 09:28

Czyli najlepiej kupić używaną sprężarkę i wymontować z niej cewkę i wsadzić do sprężarki w aucie?   Nowej cewki nie dostanę, a nowa sprężarka to ceny, że ohoho...

Chyba, że to taka sama jak w 1.4 / 1.6 
[link do oferty na Allegro wygasł]
Pielęgniarz
Nowicjusz

28 Mar 2020, 11:11

Cewki można kupić nowe. Zwracać uwagę na średnice , wysokość i rozmieszczenie kołka ustalającego względem złącza czy przewodów elektrycznych. Na kształt złaczki też. Przy demontażu nie zgubić podkładek regulujących szczelinę sprzęgła. Przy doborze raczej posługiwać się oznaczeniem sprężarki. Do pracy niezbędny jest przyrząd do zablokowania tarczy sprzęgającej jak i odpowiednie szczypce do pierścieni segera. Czasami do ściągnięcia koła pasowego potrzebny odpowiedni ściągacz. W większości przypadków nie trzeba demontować sprężarki co najwyżej ją odkręcić i uchylić na przewodach. Przed pracami dokonaj dokładniejszego sprawdzenia. Zamiast cewki podłącz żarówkę reflektorową - 50 W. Jeśli i na niej będzie palić bezpiecznik szukaj przyczyny gdzie indziej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Mar 2020, 13:54

Na forum megane wspomniano również o diodzie, która jest w skrzynce bezpieczników (przesyłam zdjęcie). Mam rozumieć, że to to na środku po lewej stronie (takie czarne). Podobno może ona palić bezpiecznik i jej wyciągnięcie może sprawić, że nie będzie palić - tylko jak ją sprawdzić, wsadzić zamiast niej bezpiecznik, jeśli tak to jaki?

[Megane I] Przepala bezpiecznik od sprężarki
Pielęgniarz
Nowicjusz

30 Mar 2020, 13:20

A więc tak, odpiąłem wtyczkę od kompresora (dwu-pinowa) co jest przy kole pasowy i mimo odpięcia pali bezpiecznik przy włączeniu klimatyzacji na panelu (przycisk AC). Nawet nie musiałem żarówki podłączać bo i tak nie zapala się gdyż od razu bezpiecznik się przepala. W którym kierunku teraz szukać problemu?
Pielęgniarz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Sports 800 - 1965 rok
    W 1962 roku Toyota zaprezentowała prototypowy model Toyota Publica Sports z dwucylindrowym silnikiem 697cc o mocy 28 KM. Dopiero w 1965 samochód trafił do produkcji, już jako Toyota Sports 800 z silnikiem typu bokser ...

30 Mar 2020, 14:38

Ja bym zainteresował się diodą z układu klimatyzacji. Jak się nie mylę jest to dioda Zenera. Poproś jakiegoś kolegę elektronika/elektryka, żeby ci ją sprawdził.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000