Witam. Mam pytanie czy znacie jakąś metodę na zlikwidowanie małej nieszczelności w przewodzie 6J1820743C (przewód niskiego ciśnienia), dokładnie na łączeniu aluminiowej rurki z wentylem które oryginalnie są ze sobą lutowane ? Mam na myśli jakąś opcję w ogóle bez demontażu tego przewodu, np. klej do metalu i nałożenie niewielkiej warstwy wokół lutu lub coś w tym stylu. Nieszczelność jest niewielka, gaz ucieka z prędkością około 0.5 bar/h.
Moim zdaniem najlepiej tu zrobić spawanie aluminium, wtedy będziesz miał pewność że będzie dobrze i nie puści ponownie. Czy bez demontażu da się coś takiego zrobić nie wiem. Wszystko zależy od dostępności miejsca ale generalnie do takich zabiegów i tak trzeba opróżnić układ więc odkręcenie przewodu nie powinno być problemem, a przy okazji warto wymienić uszczelnienia na jego złączach.
Spec od klimatyzacji u którego byłem powiedział że dostęp jest kiepski, trzeba demontować sporo elementów aby zdjąć ten przewód (koszt całej operacji). Lutowanie odpada bo to wiązało by się z demontażem rury a wtedy lepiej po prostu wsadzić sprawną a używaną. Dlatego przed decyzją o rozbieraniu wolałbym zastosować "półśrodek" i co najwyżej stracić nabity gaz jeżeli łatanie nieszczelności by się nie powiodło. Jestem otwarty na każdy pomysł w tym temacie (jaki klej dać wokół tego lutu).
Tylko takie półśrodki mogą okazać się niewystarczające ale jak chcesz już w ten sposób możesz spróbować tzw. spawania aluminium na zimno przy użyciu specjalnego kleju (np. AUTOWELD CX80 [link do oferty na Allegro wygasł]). Powierzchnię trzeba odpowiednio przygotować i jest szansa że jakiś czas wytrzyma.
Jak bym jednak wolał zrobić to raz a porządnie. Sprawdź ile taki przewód używany od klimy kosztuje.
Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania – Toyota Corona EX – styczeń 1982. Innowacyjne rozwiązanie nie zawsze oznacza rewolucję technologiczną w motoryzacji, jednak zwiększa komfort, a czasem także i bezpieczeństwo ...
Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...
"PULSAR MET-AL stosowany jest do naprawy wad odlewniczych w odlewach z aluminium i jego stopów, staliwa i metali kolorowych, do odbudowy ściętych gwintów i wybitych rowków wpustowych, szpachlowania wgnieceń w zbiornikach aluminiowych, do naprawy chłodnic i felg aluminiowych."
Tak, dostęp nie jest najlepszy, sam się temu przyglądałem. A ponieważ wentyl jest na wierzchu i łatwo koło niego kombinować to faktycznie dam ten klej. A nuż zadziała.
Witam ponownie. A więc na ten rzeczony przeciekający lut wentyla z rurką został użyty AUTOWELD CX 80 (załącznik) i muszę powiedzieć - zdał egzamin. Klimatyzacja działa już przeszło tydzień i trzyma ciśnienie. Wg specyfikacji wytrzymałość na rozciąganie tego preparatu który jest niczym innym jak mieszanką kleju dwuskładnikowego z pyłem aluminiowym to 27.8 Mpa czyli w przeliczeniu na Bar 278. To dużo. Na pewno wystarczająco dużo by utrzymać te kilka bar w przewodzie niskiego ciśnienia. Jedynym problemem mogło by być ewentualne odłuszczanie się z czasem, ale ponoć ma to podobną rozszerzalność cieplną jak aluminium więc trzymam kciuki że będzie OK także w przyszłości. Pozdrawiam.
Po roku czasu od wspomnianej naprawy lutu przewodu niskiego ciśnienia klimatyzacji dwuskładnikowym klejem epoksydowym z domieszką aluminium (AUTOWELD CX 80) wszystko działa i przewód jak trzymał wcześniej tak trzyma ciśnienie do tej pory.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.