Nietuzinkowy samochód za 8-10 tys.

08 Lis 2013, 13:44

Są piękne na swój sposób. Zwłaszcza coupe. Ale niestety nie chciałbym dokładać do samochodu i przy zakupie(poza normą), i przez cały rok więcej niż 2tysiące.
Co do spalania, to też jest raczej takie optimum, z którym nie mam problemu, żeby się pogodzić.
Nie jestem też przeciwnikiem gazu. Prędzej, czy później ropa się skończy, więc warto zacząć się przyzwyczajać. ;-)

No nic, zejdźmy w takim razie może odrobinę na ziemie i poszukajmy czegoś przystępniejszego. Na razie. ;-)
Wajar
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 323f II
Silnik: 1,5 66 kW (89 KM)
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Lis 2013, 14:07

e32 nie ma w coupe :)
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lis 2013, 14:13

Opel Omega jest rzadko spotykanym autem?
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

08 Lis 2013, 14:14

Poliftowy tak.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

08 Lis 2013, 14:16

Przepraszam, moja wina. Myślami byłem przy e24. :-)

Zdjęcie
Wajar
Nowicjusz

08 Lis 2013, 16:26

krikus napisał(a):To są auta dla poszukujacych w kwocie max 5-6 tys zł

Jednak chyba nie wszystkie :wink:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
No a z leganzą masz racje, lepiej kupić Evande
Jeżeli lubisz stare samochody to zobacz na te:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Lis 2013, 17:03

Nie uparłem się na klasyka. ;-)

Po prostu podobają mi się niektóre rozwiązania. Ale jeśli kupię coś starszego to na pewno nie będę chciał iść w stronę JDM.
Jestem raczej wygodnym człowiekiem.
z "klasyków" lubię bryły i dusze, ale przerażają mnie ascetyczne wnętrza. Chyba jeszcze do nich nie dojrzałem ;-)
Ogólnie chciałbym połączyć komfort z czymś ładnym, do wieszania oczu, a jednocześnie niedrogim.
Lubię dbać o samochód we własnym zakresie, coś dokręcić, coś poprawić, ale mechanikiem nie jestem, więc przy większych rzeczach muszę raczej korzystać z pomocy specjalistów.
O starszych samochodach pomyślałem, ponieważ niegdysiejsi bogowie szos są ostatnimi czasy w dobrych cenach, a wcale na roczniku i przebiegu mi nie zależy.
Bardzo podobają mi się XJ40, nawet do restaurowania, ale nie chcę się oszukiwać. To samochód na później.

A co myślicie o Audi 80 z końca produkcji?
Wajar
Nowicjusz

08 Lis 2013, 17:10

Ten temat powstał chyba po to żeby sobie powstać....
Autor proponuje wszystko co ma 4koła i wpadło mu w oko... a wypadałoby żeby włożył minimum wysiłku odpalił allegro włoczył filterek na 10k to może zobaczyłby że 3/4 tych propozycji jest do kitu a jeszcze na dodatek ma być "auto nietuzinkowe" czyli jakie...bo za 8-10k nie ma zbyt wielkiego wyboru.
drażymy takie auta jaki omegi safranki które są zwykłymi populusami takim do bólu a autor myśli o BMW6 klęska...zaraz wleci audi 80 sklasyfikowane jako "nietuzinkowe" i niby bez "ascezy" w środku :lol:

Jak interesuje mnie dany temat np: Lexy i silniki siedzące w nich to znam prawie wszystkie strony netowe które coś o nich piszą, siedzę, myśle, sprawdzam...a autor tematu najwidoczniej coś klika sam nawet nie wie co a forumowicze mają pomyśleć, podsumować hmm... byłoby dobrze też jak zrobiliby składkę.

P.S
Zanim napiszesz coś więcej o tym co pragniesz to sklasyfikuj słowo "nietuzinkowy"...

Czy to ma być wygląd nietuzinkowy czyli np: renia twingo czy to ma być konstrukcja nietuzinkowa np: V8/V10 bo to jest istotne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

08 Lis 2013, 17:19

Ojej, składka byłaby fantastyczna. :-)

Temat powstał, żeby zaczerpnąć wiedzy i znaleźć inspirację. Nie jestem wszechwiedzącym fanem czterech kółek, podsyłam to co mi wpadnie w oko i pytam o opinię. Nie potrzebuję samochodu na jutro. Przeglądam różne oferty, staram się czytać sporo rzeczy, ale jednocześnie szukam użytkowników podsyłanych przeze mnie samochodów.
Fakt, z BMkami zrobiła się niepotrzebna dygresja. Kilku użytkowników podesłało ciekawe pomysły, które teraz sobie powoli sprawdzam.
Akurat ciągle siedzę na OM i szukam pojazdów w podanym koszcie. Stąd też nowe pomysły, gdyż najzwyczajniej w świecie nie mam pojęcia po co warto się fatygować, a co odpuszczać.

Nie zmuszam nikogo do udzielania się na siłę w temacie. Jeśli administrator stwierdzi, że naruszam przestrzeń wirtualną, nie będę miał żalu o zamknięcie wątku, jednak sądzę, że wyzłośliwianie się nie pomaga nikomu.

Nietuzinkowości szukałem w przyciąganiu wzroku. Ostatnio mam wrażenie, że wszędzie widzę podobne bryły.
Dajmy na to, taki Nissan Juke, niby paskudny, ale wzrok przyciąga.
Wiem, że to czysta sprawa gustu, jednak podałem mniej więcej o co mi chodzi. Na wszystkie propozycje staram się odpowiadać i dzielić moją opinią.
Wajar
Nowicjusz

08 Lis 2013, 17:43

No ale w ten sposób nawet jeżeli wytypujesz ze 100-u marek po dwa modele które pasują do Twojego opisu to masz 200aut... . I poxniej wszystko z osobna opisywać a w tym śrubka Ci nie odpowiada a w tym jedzie ascezą a tamten wydaje sie be.... i tak w koło Macieju.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

08 Lis 2013, 17:51

Aż w końcu znajdę to, co mnie kupi i ja to kupię. :-)

Podałem modele, którymi się zainteresowałem. Na szczęście wybiliście część z głowy, co doceniam.
Tak jak napisałem, samochód nie ma być na jutro. Mogę go sprowadzić, albo oglądać na drugim krańcu polski. Na razie szukam, czego szukać.

Na ten przykład w weekend postaram się odnaleźć Evandę, żeby móc ocenić coś na żywo.
Temat założyłem celem weryfikacji propozycji i pozyskania nowych.
Jak już zdecyduję się na konkretny model to będę na niego polował i tylko na niego. Tak już mam.
Wajar
Nowicjusz

08 Lis 2013, 19:33

Wajar napisał(a):Na ten przykład w weekend postaram się odnaleźć Evandę

No widzisz, moje wskazówki okazały się pomocne.
A tak na marginesie to pewnie nie znałeś do tej pory Evandy, w miarę świeżej technicznie i stylistycznie, eleganckiej i niedrogiej pośród całej szarej masy Leganz, Nubir i Lanosów ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

08 Lis 2013, 19:52

Pewnie, że się przydały! I wciąż liczę na więcej pomysłów.
Nie zwróciłem na nią uwagi. Tak naprawdę zainteresowała mnie tylko czarna, a przyznam szczerze, że taka nie rzuciła mi się w oczy. ;-)

Przyjemna wydała mi się też Astra II Bertone, ale boję się, że to będzie druga mazda.

Precyzując nietuzinkowość. Perfekcyjnie zachowany 125p również uważam za nietuzinkowy, jednak... nieco za mało komfortowy. ;-)

Aktualnie na tapecie Evanda, Bertonka, Sebring, Alfa 156, której każdy się boi;-), może Volvo S40.
Staram się odnaleźć pobliskie egzemplarze i poumawiać na oględziny. Powinienem mieć później lepsze pojęcie.
Wajar
Nowicjusz

08 Lis 2013, 20:29

Na Bertone masz troche mały budżet. Alfa to nic innego jak skarbonka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2013, 21:32

Nie czytałem wszystkich postów ale od siebie zaproponuję co nie co.

MG ZS super rozwiązanie, szczególnie w benzynce 2.5 albo w dieslu 2.0. Wygląda bardzo fajnie, ma fabryczny gustowny tuning. Samochód wygodny, nie za duży, nie za mały. Taki akurat ;)
Wbrew obiegowym opinią części są tanie i żaden mechanik nie ma problemu żeby ten samochód naprawić.

BMW e34, silniki do wyboru do koloru, samochód dobrze wyposażony i super wygodny a do tego napęd na tył :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: W kwocie do 10 tys naprawdę jest w czym wybierać.

Daewoo evanda, pierwsze nie tandetne daewoo, jechałem evanda, fakt faktem jeszcze zalatuje stylistyka daewoo ale prezentuje się naprawdę fajnie. Do tego ,,renoma" marki sprawia, że evanda jest naprawdę tania a oferuje komfort i elegancje.

Myślę, że czego byś nie wybrał z tych 3 propozycji to będziesz zadowolony.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995