Nowy automat do 50-55 tysięcy

06 Lis 2013, 18:50

6,

Najpierw może skrótowo czego szukam dla tych, którzy nie chcą się zagłębiać:
    Kwota: 50-55 tysięcy
    Stan: nowy
    Typ: rodzinny (mini van?)
    Skrzynia: automatyczna (koniecznie)
    Dodatkowe wymagania: ekonomiczny, bezawaryjny, może być brzydki
Teraz się trochę rozpiszę dla tych, którym nie straszne głębsze wniknięcie:

Automat koniecznie, gdyż posiadam nogi w liczbie jedna - na szczęście prawa, więc mogę jeździć bez przeróbek.

Nowy samochód chcę z dwóch względów:
1) Aktualny (Honda Shuttle) pali ok. 13 litrów, zimą potrafi i 15. Jak to "zbiję" do 6-7 to powinno pokryć koszty kredytu, bo robię 60+ km dziennie
2) Shuttle, którego mam od 5 lat to chyba 6-ty mój samochód. Kupno używanych automatów zawsze kończyło się tragedią, więc Hondę trzymam pomimo spalania bo skrzynia działa bez zarzutów.

Czemu piszę, że może być brzydki? Pomijając kwestie gustu, kompletnie nie zależy mi na wyglądzie. Im brzydszy, tym lepszy - mniejsza szansa, że ktoś ukradnie.

Zależy mi na ekonomii, żeby choć w części zwracał mi się koszt kredytu (w porównaniu do obecnej Hondy).
Na bezawaryjności zależy mi, gdyż ze względu na dwunożność inaczej, samochód jest dla mnie mocno kluczowy przy poruszaniu się, a poruszam się dużo.

Nie obraziłbym się, gdyby był jak największy, ale wiem, że w tej cenie + małe spalanie może być ciężko. Najważniejsze, żeby miał drzwi dla pasażerów - mam dwójkę dzieci, kwestia wygody.

Chyba mi nie zależy na tym czy będzie to benzyna czy diesel (pewnie dlatego, że kompletnie się na tym nie znam, powinno mi zależeć?)

Czy da się w tej kwocie znaleźć coś, co spełnia moje wymagania?

Z góry dzięki za uwagi (jeśli macie jakieś wskazówki jak kupić tańszą używkę, żebym się znowu nie przejechał na automacie i nie musiał drugie tyle włożyć, to też się nie obrażę, ale chyba chciałbym wreszcie mieć raz nowe auto).
erkaer
Obserwowany

Auto: Honda Shuttle
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lis 2013, 21:22

Wiesz ze vany kosztują? Budżet jaki masz starczy na populasa... samar mówi
http://www.samar.pl/nowe-samochody/wyszukiwanie
ze w automacie z nowych aut masz Skode Roomster 1.2 TSI 105KM z DSG 51tys.
Plus, małe spalanie, ale auto raczej nie duze. Popatrz jeszcze na promocjach i wyprzedażach rocznika.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

06 Lis 2013, 21:31

W automacie do 55 k:
Fabia Kombi albo Van, spory bagażnik, wyposażenie ok, brzydka straszliwie więc spełnia Twoje wymagania:), niestety wąska, ale dwójka dzieci się zmieści.
Może jakieś sedany? W tej cenie znajdziesz nieźle wyposażoną Kię Rio albo Chevy Aveo, nad tym ostatnim sam się zastanawiam w podobnym temacie. Na pewno większe, wygodniejsze od standardowych maluchów klasy B.
Trudno powiedzieć jak z awaryjnością, jak kupujesz nowy to spokojnie wszystkie 3 pojeżdżą parę lat, potem to zagadka.
Ekonomiczność - Fabianka chyba najtańsza w spalaniu, ale 2 pozostałe też poniżej 7 l.
Gabber84
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz Classic
Silnik: 1.1 66KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Lis 2013, 21:36

Szkoda, że Multipli nie sprzedają - to dopiero brzydkie było :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lis 2013, 16:37

Wiem, że wielkość trudno pogodzić z planowaną ceną, więc na tym jestem w stanie zluzować - jak pisałem, wolałbym dla wygody jednak mieć 4 drzwi.

A co sądzicie o Fordzie Fiesta w porównaniu do wymienionych wyżej (Kia Rio, Chevy Aveo czy Skoda)? Bo do Forda akurat u jednego dealera niepełnosprawni mają dofinansowanie i wyszło mi po wszystkich zniżkach około 52 tysia za nową fiestę w automacie + parę bajerów (np. tempomat, podgrzewana przednia szyba).
erkaer
Obserwowany

Auto: Honda Shuttle
Typ: Van

07 Lis 2013, 16:59

Fiesta poważnie? To maleństwo jest. Ten roomster o tyle jest ok ze ma drzwi boczne suwane. Wnętrze bułowate ale van miejsca powinno byc ok. Fiesta to ciasny hatchback.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model hybrydowy BMW ActiveHybrid 3
    Model hybrydowy oparto na BMW 3 Sedan, który jest wzorem łączenia w wyglądzie nadwozia elegancji ze sportowym zacięciem. Zwracające uwagę detale: oznaczenia na słupkach C, na nakładkach progów drzwiowych, specjalne ...

08 Lis 2013, 13:59

Jest fajny Fiat Freemont z amerykańską skrzynią, ale to już od 90 tys wzwyż.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

08 Lis 2013, 21:29

Znalazłem takie: