Nietypowe Ubezpieczenie

06 Kwi 2011, 08:33

Witajcie mam małe pytanie :) jeśli kupię auto a będzie to moje pierwsze to wiadomo że ubezpieczenie wyniesie mnie ponad 1000zł poradziłem sie jednego ubezpieczyciela i powiedział mi
"czy ktoś z Pana rodziny ma prawo jazdy"
i tu pada odpowiedź że tak
teraz zwracam sie do Was
moja mama ma prawko od 20 lat ale ma stare prawo jazdy którego nie wymieniła to po 1 a po 2 nie jeździła samochodem jakieś 18 lat
pytania:
czy będze musiała zrobić ponownie prawko ? jesli zarejestruje samochód na mamę to będę miał niższe ubezpieczenie ?
Gość37438

06 Kwi 2011, 17:34

Ghost Rider napisał(a):czy będze musiała zrobić ponownie prawko

Nic nie musi.Przeciez chyba jak piszesz to Twoja"starsza"ma prawko i nie wazne czy jezdziła czy lezało w szufladzie... :wink:
Ghost Rider napisał(a):jesli zarejestruje samochód na mamę to będę miał niższe ubezpieczenie ?

A niby z jakiej racji...Miała na siebie rejestrowany samochód i opłacała składki...Ma jakieś znizki z tego tytułu... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Kwi 2011, 21:07

Migi60 napisał(a):A niby z jakiej racji

a z takiej że słyszałem iż jeśli samochód jest zarejestrowany na kogoś kto ma dłużej prawko to będę mniej płacił ;)

Migi60 napisał(a):Ma jakieś znizki z tego tytułu... :?: :?:

nie zniżek nie miała
Gość37438

06 Kwi 2011, 21:21

Ghost Rider napisał(a): kto ma dłużej prawko to będę mniej płacił

Ale wtedy tylko i wyłacznie na "starszą"...Ty nie mozesz byc współwłaścicielem bo będą zwyzki i niezła sumka do wydania...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Kwi 2011, 21:48

więc co zrobić kupić na siebie i płacić po 1000zł rocznie ? a sa zniżki dla osób niepełnosprawnych ?
Gość37438

07 Kwi 2011, 07:59

Ghost Rider napisał(a):moja mama ma prawko od 20 lat ale ma stare prawo jazdy którego nie wymieniła to po 1 a po 2 nie jeździła samochodem jakieś 18 lat

Długi staż jako kierowca to jedno, ale posiadanie na siebie zarejestrowanego samochodu to drugie.
Chodzi o to, czy Twoja mama miała na własność jakiś samochód. Jeżeli tak, to co roku naliczały jej się zniżki za bezszkodową jazdę, do max 60%. Jeżeli samochodu nie miała na siebie, to zniżek nie będzie mieć.

Twoja mama jest i tak w lepszej sytuacji od Ciebie, bo Ty nie dość, że nie masz zniżek, to masz jeszcze zwyżki za wiek, bo rozumiem, że 25 lat jeszcze nie masz.

Rada: Szukaj kogoś kto ma 60% zniżki na współwłaściciela, albo rejestruj auto na matkę i będzie trochę taniej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Zapinaj pasy w samochodzie przed każdą jazdą!
    Dlaczego wciąż niektórzy kierowcy i pasażerowie nie zapinają pasów bezpieczeństwa? Jedni sądzą, że to niewygodne, a inni uznają, że nie ma potrzeby tego robić przed krótką podróżą. To błąd, który ...

08 Kwi 2011, 16:38

miała samochód na siebie

nie 25 lat nie mam,23
Gość37438

08 Kwi 2011, 23:19

Ghost Rider napisał(a):miała samochód na siebie

nie 25 lat nie mam,23

Skoro miała samochód na siebie, to miała i polisę. Niech zadzwoni do ubezpieczyciela gdzie ma tą polisę i się zapyta ile ma zniżek i tyle też zniżek będziesz miał Ty (oczywiście będzie drożej, bo samochód użytkować będzie osoba nie mająca 25 lat).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 06:51

Dishman napisał(a):
Ghost Rider napisał(a):miała samochód na siebie

nie 25 lat nie mam,23

Skoro miała samochód na siebie, to miała i polisę. Niech zadzwoni do ubezpieczyciela gdzie ma tą polisę i się zapyta ile ma zniżek i tyle też zniżek będziesz miał Ty (oczywiście będzie drożej, bo samochód użytkować będzie osoba nie mająca 25 lat).

tak się składa że pracuje w firmie ubezpieczeniowej i jak czytam niektóre wypowiedzi to śmiech mnie ogarnia.

po pierwsze nie rejestruj samochodu na siebie ale tylko na mamę (jeżeli chcesz pracować na zniżki tanim kosztem to zarejestruj na siebie przyczepkę lub skuter).
Jeśli mam ma skonczone 35 lat to w TUiR WARTA dostanie -60% zniżki , a za 10% zwyżki możesz jeździć jako małolat.
Więcej porad ? czekam na meila
anthon23
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

09 Kwi 2011, 10:51

po pierwsze nie rejestruj samochodu na siebie ale tylko na mamę (jeżeli chcesz pracować na zniżki tanim kosztem to zarejestruj na siebie przyczepkę lub skuter).

A na wafla mu skuter, albo przyczepka?
Pewnie dlatego, że do targetu wpadną 2 polisy, a nie 1... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika