REKLAMA
Witam,
Jak w temacie- prośba o radę. Po długich poszukiwaniach na placu boju pozostały dwa auta. Potrzebne jest kombi, ważne jest rozsądne spalanie i rozsądne koszty utrzymania (nie liczę że któreś z tych aut będzie tanie w utrzymaniu,to nie Opel czy Ford mam tego świadomość). Znalazłem bardzo fajne egzemplarze obu aut, cena jest podobna i zamknie się w około 13 tys PLN. Przebiegi w granicach 20-25 tys rocznie, planuję jeździć 3 lata.
Lybra jtd 115KM:
- znam ten model bo już miałem, jednak dość krótko (pół roku),
- dobry diesel, raczej bezproblemowy, ale jak w każdym dieslu ryzyko kosztownych usterek osprzętu graniczy raczej z pewnością,
- przyzwoity rocznik i fajne wyposażenie,
- na minus tragiczna utrata wartości,
- ceny części na średnim poziomie, nie jest źle,
BMW 523 lpg 170KM:
- po przejażdżce tym autem nie mogłem spać w nocy
- silnik bez awaryjnego osprzętu, rzędowa szóstka sprzężona z ASB (tej skrzyni też trochę się boję),
- super wyposażenie, dużo miejsca w środku, chociaż bagażnik podobny jak w lybrze,
- auto niestety już wiekowe a za 3 lata niemal pełnoletnie,
- obawiam się bardzo wysokich kosztów utrzymania,
Co wybrać? Które auto będzie ekonomiczniejsze biorąc pod uwagę spalanie (ON vs lpg), usterki i utratę wartości. Wiem że to samochody z różnych segmentów ale właśnie przed takim dylematem stanąłem. Pozdrawiam też wszystkich którym chciało się to czytać, z góry dzięki za rady