Niewidzialna wycieraczka

04 Maj 2017, 13:45

Wątek zamieszczam tutaj bo cała sprawa ma się nieco do bezpieczeństwa jazdy. Kupiłem sobie ostatnio ten kosmetyk ale jakoś nie bardzo wiem jak nakładać bo efekt nie jest taki jaki być powinien. Jeżeli jest tutaj ktoś kto stosował to cudo i zna się na rzeczy to proszę o poinstruowanie :)
groteskowypan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1988
Auto: Ducato

04 Maj 2017, 14:04

Musisz umyć dokładnie szybę + odtłuszczenie przed aplikacją. Stosowałem tą niewidzialną wycieraczką i robiłem to płatkiem kosmetycznym. Najpierw ruchy poziome, a potem pionowe, ( na krzyż) tak żeby warstwy sie nałożyły na siebie, poczekać aż preparat zwiąże się z szybą i resztę przetrzeć mikrofibrą.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

04 Maj 2017, 20:17

Myślę, że powyższa odpowiedź jest wystarczająca. Dokładnie tak jak kolega wyżej rób a będzie ok :) Jeżeli masz jakieś wątpliwości to pytaj :mrgreen: postaramy się wszystko wyjaśnić itp. :) pozdro
bask
Początkujący

Auto: Opel

07 Sie 2017, 13:19

Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :) muszę przetestować
Isana
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto
Silnik: 1,2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sie 2017, 15:26

Isana napisał(a):Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje
Istnieje i działa sam to sprawdzałem i mam zaaplikowane u siebie.

Jak nakładać niewidzialną wycieraczkę?
To bardzo prosty proces z którym każdy sobie na pewno poradzi :)
W pierwszej kolejności myjemy dokładnie szybę płynem do szyb i najlepiej gąbką. Następnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym (nie pylącym celulozowym) Jeżeli szyba jest już czysta możemy ją odtłuścić specjalnym preparatem jeżeli go nie mamy i szyba nie jest tłusta (widoczne palmy itd) możemy przejść do nałożenia niewidzialnej wycieraczki. W tym celu niewielką ilość jej wylewamy na mikrowłókno, po czym kolistymi ruchami nanosimy ją na zewnętrzną powierzchnię szyby. Następnie musimy nieco odczekać, pozwalając całej powierzchni wyschnąć - będzie to łatwo zauważyć, gdyż szyba zacznie pokrywać się delikatnie białawym, matowym nalotem. Po wyschnięciu (w zależności od temperatury zewnętrznej) polerujemy suchą szmatką, aż do uzyskania pełnej przejrzystości szyby.

I tyle :) Taki zabieg warto powtórzy po kolejnym myciu samochodu wtedy utrwala się bardziej nam ta nanopowłoka na szybie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Sie 2017, 20:29

A ja dodam, że podczas mycia auta na myjni automatycznej nie należy wybierać programu z woskowaniem, bo wtedy to wszystko psu na budę :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...