Niezastosowanie się do znaku T-30b

28 Paź 2017, 16:11

Cześć, nie wiem czy w dobrym dziale temat, jeśli nie - bardzo proszę o przeniesienie.

Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, otóż mam w okolicy parking ze znakiem D-18 oraz tabliczką T-30b czyli parkowanie prostopadłe tylko że samochód na znaku jest odwrócony przodem do krawężnika nie tyłem tak jak jest to na znaku.

Moje pytanie czy istnieje taki znak jak T-30b tylko z samochodem odwróconym przodem do krawężnika?

Oraz czy niezastosowanie się do tego znaku (zaparkowanie tyłem do krawężnika, nie przodem) podlega jakiemukolwiek mandatowi ? Czy cokolwiek?
Marcin96
Początkujący

Zdjęcia: 5
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Paź 2017, 17:36

W normalnych warunkach parkujemy raczej dowolnie i nikt nie powinien się przyczepić. Chyba, że parking jest w pobliżu budynku, to wtedy należy parkować przodem do budynku, by spaliny nie dostały się w pobliże okien.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

28 Paź 2017, 18:52

yeti65 napisał(a):W normalnych warunkach parkujemy raczej dowolnie i nikt nie powinien się przyczepić. Chyba, że parking jest w pobliżu budynku, to wtedy należy parkować przodem do budynku, by spaliny nie dostały się w pobliże okien.

No tak, i właśnie zastanawia mnie to czy grozi jakiś mandat za niestosowanie się do tego znaku przy budynku na przykład?
Marcin96
Początkujący

Zdjęcia: 5
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

28 Paź 2017, 19:00

Raczej tak, ale chyba ktoś musiałby się poskarżyć. Ale i bez znaku nie należy parkować tyłem do budynków, zwykła kultura tego wymaga.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

29 Paź 2017, 15:33

Marcin96 napisał(a): czy istnieje taki znak jak T-30b tylko z samochodem odwróconym przodem do krawężnika?

Nie. Tabliczki T30 wskazują sposób ustawienia całego samochodu względem krawężnika. Nie ma znaczenia, czy samochód stoi przodem czy tyłem bądż prawą czy lewą stroną do krawęznika. Z pewnymi oczywiście wyjątkami, określonymi w przepisach, ale to dotyczy postoju samochodu na chodniku.
Marcin96 napisał(a):Oraz czy niezastosowanie się do tego znaku (zaparkowanie tyłem do krawężnika, nie przodem) podlega jakiemukolwiek mandatowi ? Czy cokolwiek?

Oprócz ewentualnej złości sąsiadów, to nie. Jednak należałoby zachować jakieś szczątki kultury i zwrócić uwagę na sposób parkowania, o którym wspomniał kolega yeti65. Myślę, ża nikt z nas nie chciałby wąchać spalin z samochodów w swoim oknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...