Rejestracja samochodu WE Francji

01 Mar 2017, 23:40

Witam,

bardzo proszę o poradę, mieszkając w Polsce, kupiłam samochód, który był wcześniej sprowadzony z Francji, domyślam się, że samochód był powypadkowy, jednak w Polsce był już zarejestrowany od 3 lat i nie było żadnego problemu, auto było w bardzo dobrym stanie, dostałam raport z Volkswagena, że wszystko jest okej, jestem trzecią właścicielką. Problem pojawił się, kiedy w tym roku przeprowadziłam się na stałe do Francji. Po wizycie w prefekturze, okazało się, że samochód został oznaczony jako niebezpieczny, ale do naprawy. Było to w 2012 roku.
We francuskim systemie, brakuje drugiej ekspertyzy, że samochód został naprawiony i może jeździć po drogach. Widnieje tylko informacja o wypadku. Zważywszy na brak drugiej ekspertyzy, że samochód jest już naprawiony, niemożliwa jest jego rejestracja. Kontaktowaliśmy już wielu ekspertów jednak nikt nie chce się podjąć tej sprawy, ponieważ żeby móc wydać drugą ekspertyzę musiałby on nadzorować prace wykonywane przy naprawie. Niestety auto jest już naprawione, a my nie posiadamy żadnego dokumentu na ten temat.
Auto jest w idealnym stanie, w styczniu robiliśmy przegląd techniczny, przyjechaliśmy nim z Polski i nigdy nie było żadnego problemu.

Czy słyszał ktoś z Państwa o podobnym przypadku i wie co należy zrobić?
Naprawdę zależy mi żeby zachować ten samochód, także chciałabym spróbować wszystkiego zanim będę musiała sprzedać auto do Polski.
frenchgirl
Obserwowany

Auto: Volkswagen Sirocco

05 Mar 2017, 17:59

frenchgirl napisał(a):We francuskim systemie, brakuje drugiej ekspertyzy, że samochód został naprawiony i może jeździć po drogach. Widnieje tylko informacja o wypadku.
ekspertyzy tej nie ma dlatego że auto powypadkowe zostało sprzedane do polski. Mają przecież datę sprzedazy auta. Musisz teraz zrobić francuska kontrolę techniczna i wziąć francuskiego rzeczoznawcę który to podpisze kwity że auto jest dopuszczone do ruchu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2017, 08:40

Witam,
Jak skonczyla się ta historia? Udało się zarejestrować samochód i ile to wszystko kosztowało? Trzeba mieć certificat de conformite?(to spory koszt).
Mam dokładnie taki sam samochód. Kupiony w Polsce,juz naprawiony. Ale pochodzi z Francji, powypadkowy,nienadajacy się do użytku bez naprawy(tak jest napisane w akcie sprzedaży). Jakie dokumenty są potrzebne dokładnie do rejestracji?
Pozdrwiam
Alabama261
Obserwowany

Auto: Renault
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    Pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie
    TEMS – pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie – Toyota Soarer – luty 1983. Obecnie trudno wyobrazić sobie samochód o wysokich osiągach bez elektronicznego systemu sterowania parametrami zawieszenia. ...