Niezatrzymanie się do kontroli...

17 Mar 2009, 17:22

Witam, wczoraj w godzinach nocnych spotkała mnie nie nazbyt miła sytuacja. Jechałem dwupasmową drogą wylotową z miasta (nieoświetloną) ze sporo wyższą niż dopuszczalna predkością. Po drugiej stronie drogi zauważyłem auto na awaryjnych- myslę- policja stoi i w tym momencie, gdy mijam wysokość postoju tego auta wyskakuje chłop z czerwoną latarką i macha (zakładam, że policjant bo radiowozu nie zauważyłem...). Przeleciałem koło niego tak ze 140km/h może troszkę szybciej i zwolniłem, ale- tu przyznaję się bez bicia...nie zatrzymałem... Początkowo chciałem zawrócić do nich, ale po przejechaniu ok 1km do zawrotki i nie widząc nic za sobą, pojechałem dalej (szczególnie, że tak czy inaczej musiałem z głównej drogi zjechać, a do domu daleko nie było...). Innych aut, które ewentualnie chcieliby zatrzymać nie było... Wiem co ewentualnie mi grozi za powyższe wykroczenie, ale:
1) czy można liczyć, że policja "olała sprawę" (nie wiem czy odczytali numery, jechałem dość szybko, ciemno bylo...)?
2) jak długo zajmuje im namierzenie auta i kontakt (gdy numery znane)
3) czy sprawa od razu ląduje w sądzie?
4) nawet jeśli auto namierzone, to jak potwierdzą, że ja byłem kierującym? z założenia jako właściciel auta jestem winny i mam udowodnić niewienność czy to oni muszą winę?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam
venn
Nowicjusz

17 Mar 2009, 20:31

Przypuszczam że jeśli by spisali nr. i byli by upierdliwi to w ten sam dzien miał byś policje pod domem bo sprawdzenie na kogo jest auto to moga od reki przez radio sobie sprawdzic. Jeśli wyskoczył w ostatniej chwili to mozesz powiedzieć że go nie zauwarzyłeś bo np. zagapiłeś sie na radio badz nawigacje. Jak na mój gust jak nie maja zdjęcia to nic Ci nie zrobią.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...