NIEZAWODNE Auto, 15-18K z segment D, Diesel, 2005/6r

09 Lis 2012, 08:47

Witajcie,
pierwszy raz tutaj piszę, ale licze na waszą pomoc :)

Przeglądałem troszkę to forum i widziałem różne porównania, acz niestety wciaż nie trafiłem na to co mnie interesuje.

Szukam auta z segmentu D które będzie dużo jezdzić, które polecalibyście ze względu na niezawodność, plus ewentualnie tanie i łatwo, dostępne części zamienne.

A więc moje główne kryterium to NIEZAWODNOŚĆ
Wygląd zewnętrzny nie większego żadnego znaczenia.

Z tego co udało mi się do tej pory ustalić opcji jest kilka :
Croma, Laguna, Mondeo, Octavia, Passat (raczej cieżko będzie w tej cenie znalezc), Vectra.

Celowo nie wymieniłem "Japończyków" gdyż wydają mi się za drogie w zakupie. A nie wiem czy jest sens kupować prawie 10letnie auto.

Proszę o szczere wypowiedzi w tej sprawie, liczę że mi pomożecie:)
Dzieki !!
HRabski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie poszukuje
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lis 2012, 04:18

Trochę hamuje rocznik... Za tękasę ciężko będzie znaleźć taniego w utrzymaniu diesla. Już zaawansowanie osprzętowe tak nowoczesnych jednostek dieslowskich,nie rokuje taniej obsługi. Z drugiej strony sprowadzony diesel z segmentu D i 2005 nie będzie miał prawdziwego przebiegu na naprawdę niskim poziomie. Co za tym idzie będzie za chwilę dwumasa ze sprzęgłem i filtr cząstek stałych do robienia,a może i inne sprawy z aparatury wtryskowej. Warto więc się zastanowić,czy aby nie kupić starszego rocznika i modelu bez kłopotliwych dodatków...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

10 Lis 2012, 04:58

Tak jak napisałem - nie chcę żeby to był 10latek, lada moment sie zaczyna 2013r. wiec wszystkie samochody >2004 odpadaja. Ale chętnie posłucham podpowiedzi, gdyż niestety w temacie oszczędnych diesli moja wiedza jest ograniczona.
Zarówno w mojej rodzinie jak i żony, zawsze królowały "benzyniaki"
Z Góry dziękuję :)
HRabski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie poszukuje
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Lis 2012, 14:32

Potrzebny Ci w ogóle diesel? Nie sugeruj się jedynie oszczędnością na paliwie - ja tak się sugerowałem i teraz dostałem rachunek opiewający prawie na 2 tys. zł za naprawę silnika. Jak nie jeździsz w trasy, a nie daj boże jest to jazda "gaz, hamulec, gaz, hamulec" na maksymalnie trzecim biegu w mieście - daruj sobie diesela, bo się srogo zawiedziesz.
W tej kasie i klasie nie znajdziesz żadnego z tych aut w przyzwoitym stanie z dobrym silnikiem - i nie sugeruj się cenami na Allegro, bo tam można znaleźć samochody prawie dwukrotnie tańsze niż w rzeczywistości są, fenomen i cud, nieprawdaż?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

10 Lis 2012, 14:44

Takie promocje to tylko w biedronce Panie. :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lis 2012, 16:50

Jakiś handlarz na pewno spełni te życzenia :mrgreen:
A tak serio to może uda się kupić jakiś mało udany model typu Laguna II czy Mondeo mk3 ale to się kłóci z ideą niezawodności.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2012, 10:58

Wobec tego musisz kolego szukać okazji (pewnie od handlarza) aby zmieścić się w przyjętych przez siebie kryteriach i szukać okazji,a ...okazji jak wiemy nie ma... A właściwie cudów nie ma. Może warto rozejrzeć się za segmentem C..? Tutaj nie dosyć ,że wybór jest większy,to jeszcze możliwy niższy przebieg oraz kasa styknie na 2005. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM