NIEZAWODNE Auto, 15-18K z segment D, Diesel, 2005/6r

09 Lis 2012, 07:47

Witajcie,
pierwszy raz tutaj piszę, ale licze na waszą pomoc :)

Przeglądałem troszkę to forum i widziałem różne porównania, acz niestety wciaż nie trafiłem na to co mnie interesuje.

Szukam auta z segmentu D które będzie dużo jezdzić, które polecalibyście ze względu na niezawodność, plus ewentualnie tanie i łatwo, dostępne części zamienne.

A więc moje główne kryterium to NIEZAWODNOŚĆ
Wygląd zewnętrzny nie większego żadnego znaczenia.

Z tego co udało mi się do tej pory ustalić opcji jest kilka :
Croma, Laguna, Mondeo, Octavia, Passat (raczej cieżko będzie w tej cenie znalezc), Vectra.

Celowo nie wymieniłem "Japończyków" gdyż wydają mi się za drogie w zakupie. A nie wiem czy jest sens kupować prawie 10letnie auto.

Proszę o szczere wypowiedzi w tej sprawie, liczę że mi pomożecie:)
Dzieki !!
HRabski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie poszukuje
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lis 2012, 03:18

Trochę hamuje rocznik... Za tękasę ciężko będzie znaleźć taniego w utrzymaniu diesla. Już zaawansowanie osprzętowe tak nowoczesnych jednostek dieslowskich,nie rokuje taniej obsługi. Z drugiej strony sprowadzony diesel z segmentu D i 2005 nie będzie miał prawdziwego przebiegu na naprawdę niskim poziomie. Co za tym idzie będzie za chwilę dwumasa ze sprzęgłem i filtr cząstek stałych do robienia,a może i inne sprawy z aparatury wtryskowej. Warto więc się zastanowić,czy aby nie kupić starszego rocznika i modelu bez kłopotliwych dodatków...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

10 Lis 2012, 03:58

Tak jak napisałem - nie chcę żeby to był 10latek, lada moment sie zaczyna 2013r. wiec wszystkie samochody >2004 odpadaja. Ale chętnie posłucham podpowiedzi, gdyż niestety w temacie oszczędnych diesli moja wiedza jest ograniczona.
Zarówno w mojej rodzinie jak i żony, zawsze królowały "benzyniaki"
Z Góry dziękuję :)
HRabski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie poszukuje
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Lis 2012, 13:32

Potrzebny Ci w ogóle diesel? Nie sugeruj się jedynie oszczędnością na paliwie - ja tak się sugerowałem i teraz dostałem rachunek opiewający prawie na 2 tys. zł za naprawę silnika. Jak nie jeździsz w trasy, a nie daj boże jest to jazda "gaz, hamulec, gaz, hamulec" na maksymalnie trzecim biegu w mieście - daruj sobie diesela, bo się srogo zawiedziesz.
W tej kasie i klasie nie znajdziesz żadnego z tych aut w przyzwoitym stanie z dobrym silnikiem - i nie sugeruj się cenami na Allegro, bo tam można znaleźć samochody prawie dwukrotnie tańsze niż w rzeczywistości są, fenomen i cud, nieprawdaż?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

10 Lis 2012, 13:44

Takie promocje to tylko w biedronce Panie. :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lis 2012, 15:50

Jakiś handlarz na pewno spełni te życzenia :mrgreen:
A tak serio to może uda się kupić jakiś mało udany model typu Laguna II czy Mondeo mk3 ale to się kłóci z ideą niezawodności.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

11 Lis 2012, 09:58

Wobec tego musisz kolego szukać okazji (pewnie od handlarza) aby zmieścić się w przyjętych przez siebie kryteriach i szukać okazji,a ...okazji jak wiemy nie ma... A właściwie cudów nie ma. Może warto rozejrzeć się za segmentem C..? Tutaj nie dosyć ,że wybór jest większy,to jeszcze możliwy niższy przebieg oraz kasa styknie na 2005. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM