REKLAMA
Witam wszystkich ponownie,
Dwa lata temu pomogliście mi w zakupie samochodu dla mnie, za co bardzo wam dziękuję. Moje wrażenia z zakupionego auta możecie przeczytać tu: toyota-sienna-2011-najlepszy-minivan-vt115730.htm
Tym razem, prosiłbym o pomoc w wyborze auta dla moich znajomych. Oto wymagania i preferencje:
1. Powinien przetrwać najbliższe 20 lat przy oczekiwanych przebiegach rzędu 15.000 km/rok. Oczekiwana jest wysoka niezawodność (najlepiej na poziomie Toyoty Sienny, w której jak dotychczas - przez 300.000 km - NIC się nie zepsuło a koszty ograniczają się do materiałów eksploatacyjnych typu olej, filtry, itd).
2. Preferowany rocznik >= 2013 (jest to preferencja znajomych, ale możecie zaproponować coś starszego, np. 2010+).
3. Preferowana marka: Toyota (również możecie zaproponować coś innego, ale dobrego jakościowo).
4. Rozmiar segment C/D/E (segmenty A i B odpadają).
5. Benzyniak do zagazowania LPG (dobrze więc współpracujący z instalacją LPG - jest to wymagane!). Więc najlepiej:
- zwykła sekwencja (bez bezpośredniego wtrysku benzyny do cylindrów - pozwoli to na spełnianie norm EURO5 bez filtra cząstek stałych)
- wolnossący (bez turbosprężarki)
- niewyżyłowany silnik
6. Preferowana automatyczna skrzynia biegów (aczkolwiek w żaden sposób nie jest to wymagane - znajomi są bardzo mocno nastawieni na cięcie kosztów).
7. Cena do 35.000 zł.
8. Wygoda podróżowania i komfort prowadzenia pojazdu.
Pozdrawiam,
Tomek