1.2 TSI / 1.4 TSI a samochody po 2016 roku

04 Cze 2019, 19:28

Hej,

Rozglądam się po jakichś "outletach" bądź wyprzedażach roczników za autkiem ale przy niektórych widzę te wiecznie hejtowane 1.2 TSI albo 1.4 TSI - jak to wygląda w samochodach po 2016 roku? Zostało to już poprawione i nie skończy się to wizytą w warsztacie co chwile? Mowa o np. Skodzie Fabii, VW Golfie.
vertisan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

05 Cze 2019, 15:51

Te silniki zostały owiane złą sławą poprzez ich pierwszą wersję w której faktycznie przysparzały użytkownikom sporo Problemów. Wersja ta była oznaczona jako EA111 i tej wersji raczej nie znajdziesz już w samochodach produkowanych po 2015 roku. Wersja poprawiona w której sporo się zmieniło jeżeli chodzi o wnętrze silnika ma oznaczenie EA211. Myślę że jak już szukasz auta z takim silnikiem to powinieneś celować w 1.4 TSI 140KM ta wersja nie posiadała koła dwumasowego w manualnej skrzyni biegów, a całkiem fajnie się nią jeździ z 7 biegowym automatem DSG.
Jedynym poważnym minusem który w razie problemów może wygenerować spore koszty w poprawionych silnikach oznaczonych jako EA211 jest zintegrowany kolektor wydechowy z głowicą silnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.
    Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...