REKLAMA
Witam.
Przeglądam to forum nie od dziś, przewertowałem ten dział i nadal nie wiem co mam wybrać.
Szukam auta względnie taniego w eksploatacji:
- spalanie benzyny jakie mogę zaakceptować to maks. 9 litrów w mieście, optymalnie 7.5-8
- może być benzyna/benzyna+gaz/diesel - jak diesel to starszej generacji bez DPF/FAP, bez dwumasy, bez turbo ze zmienną geometrią
- skrzynia tylko manualna, automatów nie trawię
- pojemność maksymalnie 2000 cm3
- tanie części, dobra dostępność części
- planowany roczny przebieg - 15-20 tys. km z czego ok. 70% to miasto(pewnie odradzicie diesle, ale jak pisałem te starszej generacji mnie interesują, a ponadto jestem świadom jak powinno się eksploatować takie auto w mieście)
- nadwozie bez znaczenia, vana czy dużego kombi nie szukam, celuję w hatchback/sedan/liftback/ew. małe kombi
- wyposażenie obowiązkowe - klima, wspomaganie, min. 2 poduchy, ABS
- mile widziane - alusy, szyberdach, kontrola trakcji, elektryka szyb i lusterek, radio, centralny, alarm, 4 poduchy
- auto bezwypadkowe(postłuczkowe wchodzą w grę pod warunkiem, że naprawione fachowo i była to rzeczywiście niewielka stłuczka a nie solidny dzwon)
- w przebiegi nie wierzę, więc mnie nie interesują, auto ma być w dobrym stanie
- rok produkcji od 1995 r. w górę (także szeroki zakres)
Auto przede wszystkim tanie w eksploatacji jak pisałem, ale nie chcę też muła - 10-14 sekund do setki to kolejny wymóg. Prędkość maksymalna już mnie nie obchodzi, ale żeby 140 km/h dało się jechać autostradą bez większej napinki to też warunek.
Na auto z ew. opłatami i pakietem startowym mam 10 000 zł. Ostatecznie jak uda się coś wyskrobać to może będzie 13-15k zł.
Rozpatrywałem:
- VW Golf III - 1.9 TDI 90KM lub 1.6 101KM
- Citroen Xantia II - 2.0 HDI 90/109KM lub 1.8 16V(bo chyba 2.0 16V nie ma sensu)
- VW Polo
- Mazda 323F
- Opel Corsa B - 1.5TD 67KM lub 1.2 16V 65KM (opcje mocno budżetowe)
- Renówkę Megane - 1.4 16V 90KM
No i nie wiem co jeszcze, liczę na wasze rady i propozycje modeli aut i silników. Wiem, że rynek bogaty w używane auta i do wyboru do koloru, ale nie wiem już sam. Wygląd auta nie ma takiego znaczenia, ale krzykliwych kolorów typu różowy czy jasny zielony nie chcę.