Niezgodność VIN w dowodzie z VIN w aucie

09 Lut 2015, 14:43

Kupiłem tydzień temu samochód, nie sprawdziłem VIN a na przeglądzie okazało sie że ten w dowodzie jest inny niż na karoserii, sprzedawca zniknął, co zrobić ?
gladki

09 Lut 2015, 15:19

Szukać oszusta do skutku, ewentualnie zgłosić na policję (chociaż tutaj nie mam pewności czy jeszcze więcej problemów sobie wtedy nie narobisz). Z drugiej strony nawet jeśli go znajdziesz to ciężko będzie wyegzekwować kasę z powrotem, ciężka sprawa :/
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2015, 16:37

nie da sie jakoś podbić przeglądu z innymi numerami ?
zależy mi na tym aucie
gladki

10 Lut 2015, 10:29

gladki napisał(a):nie da sie jakoś podbić przeglądu z innymi numerami ?

Żaden diagnosta nie zrobi czegoś takiego. To przestępstwo.
Najlepszym rozpoczęciem sprawy będzie, jak udasz się do WK, który zarejestrował ten samochód i wpisał ten numer VIN. Powinni mieć poprzednią umowę kupna-sprzedży i na niej sprawdzą, czy jest taki sam numer jak w DR czy inny. Trzeba bowiem wyjaśnić, kto wpisał do DR zły numer - czy WK ( na umowie jest inny numer VIN, a w DR inny ), czy sprzedający dopuścił się fałszerstwa i wpisał do DR inny numer. Tak czy inaczej musisz sprawę wyjaśnić.
A tak na marginesie, to kolejna nauczka podczas kupowania samochodu - należy dokładnie czytać umowę KS oraz sprawdzać wszystkie numery ( DR, KP, VIN, rejestracyjne, dowodów osobistych itd ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...