Uszkodziłem samochód przez przedmiot pozostawiony na drodze

07 Lut 2015, 21:52

Witam,
mam pewien problem. Otóż w czwartek 5.02 w godzinach wieczornych wjechałem w tłumik pozostawiony na drodze i uszkodziłem sobie miskę olejową. Sytuacja miała miejsce na skrętnym wiadukcie (Brama Wyżynna w Gdańsku), dwupasmowym. Pech chciał że jechałem akurat prawym pasem i leżał na nim pozostawiony tłumik. Obok mnie i przede mną jechały samochody. Samochód jadący przede mną miał wyższe zawieszenie i przejechał bez problemu. Zorientowałem się że przedmiot jest dla mnie za duży i nie dam rady nad nim przejechać ale było już za późno, nie zdążyłem wyhamować i tłumik powędrował pod moim samochodem parę metrów. Zaznaczam że przez wiadukt jechałem ok. 45km/h (teren zabudowany, jest tylko znak oszronienie drogi). Samochód nie nadawał się już do jazdy i został przetransportowany na lawecie do warsztatu. Chwilkę po zdarzeniu podjechała straż miejska i pomogła uporać mi się z problemem, przyjechała straż i posprzątała. Tłumik oczywiście zabrałem ze sobą jako dowód rzeczowy. Następnego dnia pojechałem do Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku złożyć wniosek o odszkodowanie. Poinformowali mnie że szanse na odzyskanie pieniędzy są małe oraz że sprawa zostanie przeniesiona do Działu Oczyszczania. Zastanawiam się jeszcze nad pójściem na policję w celu znalezienia delikwenta który to zostawił na drodze żeby mieć większe szanse na odzyskanie pieniędzy (na pewno są tam kamery miejskie). I teraz pytanie. Jak wyglądają moje szanse na odzyskanie odszkodowania i co powinienem teraz zrobić?
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam
blackdee
Obserwowany

Auto: Megane II

08 Lut 2015, 22:34

Szczerze? Szanse są marne. Jedyna nadzieja, to taka, że gdzieś w pobliżu jest kamera, która zarejestrowała samochód, któremu odpadł tłumik. Oczywiście kamera, kóra zobaczyła numery rejestracyjne. I od razu powiem, że na policję nie masz co liczyć w sprawie szukania kamery. Lepiej zrób to sam.
A jak kamery żadnej nie ma, to niestety - odszkodowanie będzie ciężko uzyskać od MZUiM - MZUiM nie ma obowiązku kontrolowania non stop dróg pod względem jej zaśmiecania. Zapewne od policji otrzymasz standardową odpowiedz - nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze. A jakby to był pieszy?
Wiem, że to głupkowate i niedorzeczne, ale nasza dzielna policja tak postępuje. Mają ważniejsze rzeczy do robienia niż szukanie właściciela tłumika...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne
    Wprowadzając nowe rozwiązanie technologiczne: cyfrowe lusterko wsteczne dające doskonały obraz, Audi dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo jazdy. Rewolucyjna technologia jeszcze pod koniec tego roku znajdzie się w wyposażeniu ...