Niezgodny nr Vin z nr w dowodzie

03 Mar 2010, 09:37

Witam.
Przepraszam za ten post na tym forum, ale szukam wszędzie porady.
Rok temu sprowadziłem z Włoch motocykl marki Honda. Okazało się że w dokumentach jest błąd, wystąpił on najprawdopodobniej podczas 1 rejestracji we Włoszech. Sądzę tak, ponieważ, każdy motocykl wyprodukowany w Japonii jego numer ramy zaczyna się od litery kraju w którym został motocykl wyprodukowany J (japan) kolejnym literą jest pierwsza litera marki. np. Yamaha - JY..., Suzuki- JS...., Honda- JH..., Kawasaki - JK....
W moim przypadku błąd tkwi w drugim znaku w dokumentach włoskich, w dokumentach mam JK2PC......, a na ramie numery są właściwe dla Hondy, czyli JH2PC...... Wszystkie inne znaki się zgadzają, tylko drugi znak jest błędny.
Dodam tylko że motocykl jest już zarejestrowany w PL, na 1 przeglądzie w kraju diagnosta nie sprawdzał wcale numerów, o tym błędzie dowiedziałem się dopiero kilka dni temu, chciałem sprzedac moto i klient to zauważył.

Co muszę zrobic aby wyprostowac tą sytuację? Jest to ewidentny błąd podczas 1 rejestracji za granicą i mogę to udowodnic. Mogę udac się do salonu Hondy i poprosic o oświadczenie na ten temat, że nr na ramie jest właściwy, czy może udac się do jakiegoś biegłego.
Tylko czy jak będę miał takie oświadczenie to w wydziale komunikacji to uwzględnią?

pozdrawiam
dyzio2323
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

08 Mar 2010, 00:06

Zgłoś się do urzędu komunikacji i ustal jak to odkręcić.
Na pewno podadzą jakie dokumenty i skąd będą potrzebne.

Na pewno pojawi się problem diagnosty, który potwierdził co innego niż w papierach i tego nie opisał a powinien.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...