05 Mar 2010, 01:54
Witam. Na początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum.
Otóż problem mam następujący - dokonałem zakupu swojego drugiego autka w życiu, umowa jest spisana na mnie. Chciałbym je zarejestrować na siebie i wykupić oc również na siebie - ale tu jest problem, odstraszają mnie sumy ze względu na młody wiek i brak zniżek, wychodzi w sumie około ~2000zł. Wcześniejsze autko odkupiłem od brata - aczkolwiek spisaliśmy tylko akt darowizny - on został właścicielem a ja współwłaścicielem, wtedy korzystałem z jego zniżek i oc płaciłem coś koło 500zł, jednakże miałem 2 stłuczki i następne oc zapłaciłem już 1100zł. Brat wcześniej ubezpieczył swój inny samochód w innej ubezpieczalni zachowując swoje zniżki.
Po przedstawieniu mniej więcej swojej sytuacji zadam kilka pytań:
Jak zarejestrować auto - "sprzedać" auto bratu, czy zrobić akt darowizny(auto jeszcze stoi na poprzedniego właściciela, mam tylko umowę kupna/sprzedaży) i potem udać się do WK i zrobić nas współwłaścicielami?
Czy po zarejestrowaniu samochodu na nas, będę mógł wykupić ubezpieczenie w trzeciej ubezpieczalni(wykluczając tą w której mamy wypadkową historię oraz tą w której brat ma swoje auto) korzystając z jego zniżek.
Proszę was forumowiczów o jakieś porady, nie stać mnie na wykup oc na siebie, przecież to prawie połowa wartości mojego pojazdu no a niestety jeździć trzeba. Pozdrawiam, spank9r