Problem z rejestracją i oc

05 Mar 2010, 01:54

Witam. Na początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum.

Otóż problem mam następujący - dokonałem zakupu swojego drugiego autka w życiu, umowa jest spisana na mnie. Chciałbym je zarejestrować na siebie i wykupić oc również na siebie - ale tu jest problem, odstraszają mnie sumy ze względu na młody wiek i brak zniżek, wychodzi w sumie około ~2000zł. Wcześniejsze autko odkupiłem od brata - aczkolwiek spisaliśmy tylko akt darowizny - on został właścicielem a ja współwłaścicielem, wtedy korzystałem z jego zniżek i oc płaciłem coś koło 500zł, jednakże miałem 2 stłuczki i następne oc zapłaciłem już 1100zł. Brat wcześniej ubezpieczył swój inny samochód w innej ubezpieczalni zachowując swoje zniżki.
Po przedstawieniu mniej więcej swojej sytuacji zadam kilka pytań:
Jak zarejestrować auto - "sprzedać" auto bratu, czy zrobić akt darowizny(auto jeszcze stoi na poprzedniego właściciela, mam tylko umowę kupna/sprzedaży) i potem udać się do WK i zrobić nas współwłaścicielami?
Czy po zarejestrowaniu samochodu na nas, będę mógł wykupić ubezpieczenie w trzeciej ubezpieczalni(wykluczając tą w której mamy wypadkową historię oraz tą w której brat ma swoje auto) korzystając z jego zniżek.

Proszę was forumowiczów o jakieś porady, nie stać mnie na wykup oc na siebie, przecież to prawie połowa wartości mojego pojazdu no a niestety jeździć trzeba. Pozdrawiam, spank9r
spank9r
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Mar 2010, 09:58

Kupujesz auto na siebie i na brata i tak będzie najprościej. Brat bierze zaświadczenie od swojego ubezpieczyciela o posiadanych zniżkach i ubezpieczacie u dowolnego ubezpieczyciela.

Możesz kupić auto na siebie i zrobić 50% darowizny na brata, ale po co sobie komplikować sytuację?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Mar 2010, 10:19

No właśnie w tym problem że auto już jest kupione, tylko na mnie, poprostu trafiła się okazja i musiałem szybko działać, sprzedawca też nie był dogadany i sam dowód mu nie starczył.
spank9r
Nowicjusz

07 Mar 2010, 23:56

w takim razie tylko umowa kupna sprzedaży części samochodu na brata lub darowizna części samochodu bratu.

tu możesz pobrać umowę kupna
[link wygasł]

darowizny samochodu
[link wygasł]

Nie zapomnij zapłacić podatku 2% do 14 od dnia kupna i wypełnić deklaracji PCC-3.
Tu możesz wypełnić i wydrukować a kasę przelać na konto US
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

08 Mar 2010, 11:41

Posiadam fakturę zakupu, czyli jestem zwolniony z vat'u, czy mogę "podarować" bratu połowę samochodu jeszcze nie przerejestrowanego? Rozumiem że po darowiźnie i tak już będzie trzeba iść do US mimo wystawionej faktury przez sprzedawcę?
spank9r
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o akumulator? - kilka porad
    Akumulatory w naszych autach najczęściej "padają" zimą. Przyczyn nie zawsze jednak trzeba szukać w niskiej temperaturze zimowych miesięcy. Czasami problemy zaczynają się dużo wcześniej. Akumulator jest zbiornikiem prądu. ...