NIP a bycie współwłaścicielem auta

08 Wrz 2009, 21:14

Mam pytanie takie jak w temacie, bo byłem ostatnio w skarbówce i tam się trafiła mało kompetentna pracowniczka( napisane na plakietce miła starszy ktoś itp :mrgreen: ), króra nie chciała mi przyjąć druku do zapłaty podatku, ponieważ nie mam numeru NIP.

Więc jak to jest? Potrzebny jest mi NIP, żeby być współwłaścicielem auta?

I mam takie drugie zapytanie: Skad mogę się doweidzieć jaka jest cena giełdowa auta? szukałem w googlach i znalazłem jedną wycenę, kktóra wyszła identycznie jak cena, za którą kupiłem auto.

Pytam bo nie wiem jaka taktykę obrać do walki ze skarbówką :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

08 Wrz 2009, 22:21

zasadniczo, żeby płacić podatki trzeba mieć NIP.

W Twojej sytuacji powinieneś wypełnić druk zgłoszenia do NIP - NIP-3 i go złożyć w swoim US.
Na kopii tego druku poproś, żeby Ci przybili pieczątkę, że złożyłeś ten wniosek.

Z opieczętowaną kopią udaj się do działu zajmującego się podatkiem PCC-3 i powiedz, że złożyłeś wniosek a teraz chcesz złożyć deklarację gdyż masz 14 dniowy termin.

Średnią cenę rynkową bierzesz np. z allegro czy innej platformy gdzie ludzie handlują samochodami. Cena nie musi być idealny tylko średnia czyli patrzysz na max i min i bierzesz z tego średnią. Jeżeli cena Twojego samochodu na umowie jest zbliżona do tej średniej wartości to obliczasz podatek z ceny na umowie. Jeżeli zaś Twoja cena jest mocno zaniżona to wyliczasz z ceny rynkowej.

Gdyby miła pani nie chciała Ci przyjąć - wyślij poleconym pocztą - dzięki temu masz zachowany termin złożenia druku a w razie czego urząd wezwie Cię do poprawienia.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Wrz 2009, 22:32

ok po raz kolejny dzięki
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Wrz 2009, 23:28

DariuszSawicki napisał(a):Średnią cenę rynkową bierzesz np. z allegro czy innej platformy gdzie ludzie handlują samochodami. Cena nie musi być idealny tylko średnia czyli patrzysz na max i min i bierzesz z tego średnią. Jeżeli cena Twojego samochodu na umowie jest zbliżona do tej średniej wartości to obliczasz podatek z ceny na umowie. Jeżeli zaś Twoja cena jest mocno zaniżona to wyliczasz z ceny rynkowej.

a czy średniej ceny rynkowej nie bierze się z jakiegoś Eurotaxu czy czegoś podobnego?
można sobie ją tak samemu z alledrogo obliczyć?
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2009, 01:49

wiem, że jak sie auto sprowadza i są niezgodności, bo masz np wpisane za najnowszego merca 100euro to sprawdzają to z eurotaxem, ale jak to jest w naszej pięknej skarbówce to nie wiem :mrgreen: Jutro a właściwie dzisiaj idę z nimi walczyć więc jak coś się dowiem to napisze.

Ps. Ostanio jak byłem to się mnie pytali czy wiem jaka jest cena średnia cena rynkowa auta, to powiedziałem, że nie wiem i na tym się skończyła impreza :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

09 Wrz 2009, 09:26

można sprawdzać z eurotax'em lub innym takim źródłem.
Średnia cena nie musi być idealna - tylko mniej więcej porównujesz czy Twoja cena mieści w tej średniej i jak nie to dopiero płacisz wg ceny rynkowej.

Swego czasu jak byłem w US to pani miała autogiełdę i zobaczyła czy cena z mojej umowy wpasowuje się w ceny samochodów z ogłoszeń i tak sprawdziła wartość rynkową.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...

09 Wrz 2009, 11:34

cześć !

Właśnie wróciłem ze skarbówki i wydziału komunikacji, poszło łatwo, aż za łatwo :mrgreen:
Tym razem chłop w urzędzie nie mówił nic o NIPie tylko w miejsce NIPu kazał wpisac brak NIPu i tyle.

A co do sprawdzenia samochodu to oni mają tam swoje jakieś takie książki, w których to sprawdzają. Jak pokazuje doświadczenie dnia dzisiejszego to 4-runnerów w tej książce nie mają. :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

09 Wrz 2009, 13:08

Wezyrro napisał(a):cześć !
A co do sprawdzenia samochodu to oni mają tam swoje jakieś takie książki, w których to sprawdzają. Jak pokazuje doświadczenie dnia dzisiejszego to 4-runnerów w tej książce nie mają. :mrgreen:

a pod Hiluxem szukał?? :mrgreen: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2009, 14:42

co TY :mrgreen: oni tam nie mają wiedzy potrzebnej do wykonywnia swoich zadań, a co dopiero wiedza: hilux=4Runner :mrgreen: ale i tak jego mina ogarnięta paniką niewiedzy była bezcenna.

A pod hiluxem jakby szukał to bym musiał więcej płacić z tego co mi się zdaje :roll:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika