Niska temperatura cieczy podczas jazdy - Passat B5

12 Sty 2020, 02:01

Cześć!
Jestem nowy na tym forum chciałbym dowiedzieć się drodzy koledzy co może oznaczać taka sytuaja. Jeżdżąc kilka godzin moim paseratti 1.8T odkryłem że wskazówka temperatury cieczy jest na 50°C. Gdyż wcisnąłem mu w deche :D tak do 5-6 tys obrotów, na odcinku 2-3 km temperatura się podniosła do optymalnej 90°C następnie po chwili zaczęła spadać ale ciepło normalnie leci o co może chodzić ? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Wojti17
Obserwowany

12 Sty 2020, 09:18

Prawdopodobnie termostat
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2020, 12:34

Obstawiam termostat tak jak wspomniał @Kao który jest otwarty. Jadąc w korku temperatura powinna się trochę podnieść a na trasie będzie spadała.

Możesz zobaczyć jak silnik będzie się rozgrzewał czy górny przewód / wąż od chłodnicy rozgrzewa się równomiernie z temperaturą silnika (Jak tak będzie to znaczy że jest cały czas otwarty). Powinien on być chłodny praktycznie do momentu kiedy silnik osiąga temperaturę swojej pracy w okolicach 90 stopni bo wtedy normalnie otwiera się termostat i szybko powinien zrobić się bardzo gorący.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2020, 17:35

Ewentualnie można silnik nagrzewać na postoju. Troszkę to potrwa, ale powinien się nagrzać. A jak się nagrzeje, to gdzieś się przejechać. Jak podczas jazdy spadnie, to termostat otwarty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sty 2020, 21:23

chyba najszybszym sposobem jest łapać za węże po odpaleniu i sprawdzac jak się rozgrzewają tak jak wspomniał cichy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4