Niski olej w silniku a skrzynia biegow hyundai santa fa

09 Wrz 2010, 09:58

witam serdecznie mam problem z moim hyundaiem santa fe 2.0 diesel . wymienialem olej jakies 7 miecho temu zauwazylem ze mam go ledwo nad dolna kreske . mechanik wlal 10w40 ale nie wiem czy pol czy pelny syntetyk moje 1pytanie czy moge mieszac pol syntetyki z pelnymi syntetykami ? druga sprawa od jakiegos tygodnia mam problemy przy ruszaniu mam takie wraze ie ze sprzeglo lekko zostaje przez co ciezko mi sie rusza . zastanawiam sie czy to przez to ze w silniku jest malo oleju ? dzis po pracy jade po olej ... auto jest dbane oleje wymie iane co 6 do 10 tys km . przejechane ma 190k ale rozrzad dopiero co robiony boje sie ze bede musial skrzynie nowa kupic . dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam srdecznie
gumbas
Nowicjusz

Miejscowość: londyn

10 Wrz 2010, 11:32

Gumbas,można mieszać olej syntetyczny z półsyntetykiem,lepiej jednak w sytuacjach awaryjnych dolewać lepszy do gorszego,szkoda paprać syntetyk półsyntetykiem,rozumiesz.Ruszanie z miejsca a stan oleju w silniku?!,nie ,tutaj nie dopatrywałbym się przyczyny,przecież olej masz,trochę mało, ale stan minimalny jest.Taki stan jest niebezpieczny przy dynamicznej jeździe raczej.Gdybyś miał automata, to tak,ale chodziło by tutaj tylko o stan oleju w skrzyni.Dlaczego więc samochód rusza ospale z miejsca?!Sprawdź stan oleju w skrzyni biegów, ale baczniej przyglądnij się temu, w jakim stanie masz sprzęgło .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Wrz 2010, 12:27

witam dzieki za odpowiedz . olej dolalem wczoraj prawie litr wiec dosc troche i o dziwi skrzynia chodzi jak nowa czemu sie musze przypatrzec to dlaczego tak zezarl olej ... pozdro ps dolalem semi syntetika
gumbas
Nowicjusz

Miejscowość: londyn

10 Wrz 2010, 14:12

Może być układ zespolony,tzn .olej silnikowy może smarować także skrzynię biegów,nie jestem jednak pewien czy tutaj jest takie rozwiązanie.Jest jeszcze kwestia ruszania z miejsca.Gdy auto nie chce się zatrzymywać i czasami ochoczo ruszać z miejsca,to należy w obydwu przypadkach przyglądnąć się układowi hamulcowemu.Nic nie piszesz po jakim czasie ubyło oleju(po ilu kilometrach).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS oraz IS F w 2021 roku?
    Wiele wskazuje na to, że Lexus IS w najbliższych latach doczeka się następcy. Najnowsze informacje wskazują, że auto czekają spore zmiany - zostanie oparte na platformie TNGA, otrzyma nową turbodoładowaną jednostkę benzynową ...
    Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...