Nissan Alemra N15 - brak mocy na gazie

14 Kwi 2015, 05:55

Witam.

Mam problem ze swoim nissanem almerą. Założony jest w niej gaz 2 generacji. Jadąc dzisiaj, podczas przyspieszania w silniku coś buchło (głuchy dźwięk). W tym momenie zaczęło kompletnie brakować mocy. Miałem problem utrzymać stała prędkość, a przyspieszenie wiązało się z wciśnięciem gazu do oporu. Autko bardzo powoli nabierało prędkości. W benzynie jeździ dobrze. Zatrzymałem sie i zauważyłem, że buchło z filtra powietrza (ponoć to się zdarza w gazie). Poprawiłem pokrywę filtra, ale to nie pomogło. Auto nadal nie chce jechać na gazie. Co się tam jeszcze mogło stać podczas wybuchu? Co jeszcze powinienem sprawdzić i zrobić?

Pozdrawiam.
zyrol81
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2004
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Kwi 2015, 16:02

Sprawdz czy obudowa filtra nie jest uszkodzona, musi byc cała i szczelna , czy mikser gazu (palnik ) jest na swoim miejscu.
zmorek
Początkujący

Prawo jazdy: 13 07 1995
Auto: vw sharan

15 Kwi 2015, 06:22

Między górną a dolna pokrywa filtra powietrza jest uszczelka. Jest ona w jednym miejscu przerwana. Czy to może być problem?
zyrol81
Nowicjusz

16 Kwi 2015, 18:05

To się nazywa głupia oszczędność montowanie gazu 2 gen. do silnika z wielopunktowym wtryskiem benzyny, byłeś świadkiem strzału w kolektor co się uszkodziło to nie wiem trzeba szukać. Jak znajdziesz usterkę to zabierz się od razu za całą instalację zapłonową świece, kable itd.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2015, 12:57

Problem w tym, że nie ja ją montowałem. Taki samochód już kupiłem. Na gazie to ja się nie znam, a na razie nie ma kasy na wymianę na nowy. Auto 2 lata jeździło na takim gazie i bez jakiś większych problemów.
W każdym bądź razie znalazłem przyczynę. Auto dostawało lewego powietrza w miejscu łączenia się obudowy filtra. Ta cienka uszczelka po wybuchu okazała sie być do niczego i przepuszczała powietrza wszędzie gdzie się dało. Wymieniłem ja i autko znowu jedzie bez problemu.
W serwisie proponowali mi założyć grzybek na filtrze, który będzie otwierać się w razie kolejnych podobnych zdarzeń. Czy to dobry pomysł? Warto w to inwestować? Będzie działać? Nie będzie problemu z lewym powietrzem?
zyrol81
Nowicjusz

19 Kwi 2015, 12:08

zyrol81 napisał(a):W serwisie proponowali mi założyć grzybek na filtrze, który będzie otwierać się w razie kolejnych podobnych zdarzeń. Czy to dobry pomysł? Warto w to inwestować? Będzie działać? Nie będzie problemu z lewym powietrzem?

Jest to dobry pomysł i warto nad nim się zastanowić, tym bardziej, że nie jest jakiś wielki koszt - parę złotych - w razie kolejnego wystrzału w filtr powietrza cała moc wystrzału wychodzi przez ten grzybek i nic się nie uszkadza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...

27 Kwi 2015, 16:11

Na postoju tez się nie wkręca na obroty? Jeżeli tak to spróbuj przytkać nawet ręka dolot powietrza do filtra 1/2 lub 1/3 i wtedy zobacz czy się wkręci jeżeli tak to źle dobrany mikser, zła proporcja powietrza i gazu
zmorek
Początkujący

Prawo jazdy: 13 07 1995
Auto: vw sharan