Nissan Almera 1.8

07 Cze 2009, 18:35

Witam,
Będę bardzo wdzięczna jeżeli ktoś pomoż mi rozwiązać dany problem. Miesiąc temu kupiłam nissana almere 1.8 benzyne z 2004r. Nie wiem co się dzieje, bo samochód "je" olej. Nie spotkałam sie z tym wcześniej! Już wlalam w niego cały 1,5l. mobil i jeszcze mało. Proszę o podpowiedź w czym może tkiwć problem? z góry dzięki
martaszam
Nowicjusz

Miejscowość: Bieruń
  • 07 Cze 2009, 18:53

A czy nie masz wycieków gdzieś?
    Nie zauważyłaś że samochód jest słabszy niż był albo ma jakieś inne objawy?
    stasiowski121

07 Cze 2009, 18:55

Kupiłaś samochód niezbyt wysokiej jakości ,tak tak odkąd przeniesiono produkcję Almery z Japonii do Europy co nie wyszło temu autu na dobre,ten silnik nie należy do polecanych,wszystkie silniki wymagają okresowych kontroli.Co się może dziać z olejem?!Wycieki na zewnątrz,uszczelniacze zaworowe do wymiany ,lub zużyte pierścienie.Nie napisalaś po jakim przebytym dystansie trzeba było wlac 1.5 l oleju ,napisz jaki olej stosujesz.

[ Dodano: Nie Cze 07, 2009 19:59 ]
    tzn.jakiej lepkości(np 15W40)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

08 Cze 2009, 16:49

Dokładnie przedstawia się to tak. Na 500 km silnik "zużył" 1 litr oleju. Na samym początku lano syntetyk, potem pół syntetyk a teraz już mineralny. Dzwoniłam dzisiaj do serwisu to mężczyzna powiedział, że pierwszy raz się spotkał z sytuacją takiego "pożerania" oleju. Powiedział że w najgorszej sytuacji, czyli wymiana pierścieni i tłoków (czy coś takiego) wyniesie 5 tys.!!! Przecież to jakiś koszmar:/ chyba że mogę jeździć na mineralnym i dolewać co 500km? Jak uważacie??? dzięki z góry za odpowiedź

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 17:51 ]
    Tak, tak dokładnie teraz jest to olej 15W40...

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 17:54 ]
    Jeśli natomiast chodzi o to czy odniosłam wrażenie, że auto jest "słabsze". Właśnie nie, jakość jazdy też jest dobra... więc nie wiem. Żadnych zauważalnych wycieków, nic.
    martaszam
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 17:07

To ogromne zużycie oleju niesamowicie przekraczające norme, nie możesz tak jeździć, radziłbym jak najszybciej to naprawić.
    A co do kosztów to chyba chce cię naciągnąć ten mechanik, za 5 tyś to ja ci przywiozę dwa kompletne silniki w pełni sprawne do Twojej Almery.
    Gdybyś sama to robiła (w co wątpię ale napiszę) koszt powinien Ci się zamknąć w 800-1000 zł ponieważ to kompletna naprawa a podczas takich napraw nieraz wychodzą kolejne elementy do wymiany.
    Zmień mechanika na początek!
    stasiowski121

08 Cze 2009, 17:09

Dokładnie przedstawia się to tak. Na 500 km silnik "zużył" 1 litr oleju. Na samym początku lano syntetyk, potem pół syntetyk a teraz już mineralny. Dzwoniłam dzisiaj do serwisu to mężczyzna powiedział, że pierwszy raz się spotkał z sytuacją takiego "pożerania" oleju. Powiedział że w najgorszej sytuacji, czyli wymiana pierścieni i tłoków (czy coś takiego) wyniesie 5 tys.!!! Przecież to jakiś koszmar:/ chyba że mogę jeździć na mineralnym i dolewać co 500km? dzięki z góry za odpowiedź

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 18:12 ]
    Wiesz... dzwoniłam do salonu nissana w Katowicach... myślę że skoro autoryzowany serwis- i stąd ta cena;/ jednak wydaje mi się, że masz racje z tą naprawą... bo jak to mi powiedział mechanik "koszty oleju, przerosną koszty bezyny". Gdby było tak jak mówisz i naprawa w granicach tysiąca by wynosiła, byłoby super... Dziękuję Ci za odpowiedź

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 18:22 ]
    Tak poważnie, jakbyś znalazł mechanika, który zrobi to za 1000zl, to daję od ręki i zostawiam u Ciebie samochód...
    martaszam
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 17:24

Nie ma za co.
    Powiem Ci tak że takie naprawy to radzę przeprowadzać w niedużych warsztatach bo nie zedrą tyle kasy a zrobią można powiedzieć to samo.
    Zadzwoń do jakiegoś małego warsztatu niech się wypowie mechanik na ten temat ile by to wyniosło, będzie kontrast przynajmniej do autoryzowanego serwisu.

A tak poza tematem to jak Ci drugi mechanik powie też kwotę ok 3 tyś to zastanów się czy nie lepiej kupić silnik i przełożyć. Ja bym tak zrobił.
    Chociaż pewno najpierw bym próbował samodzielnie naprawić ten ;)
    stasiowski121

08 Cze 2009, 17:26

A znasz jakiegos dobrego mechanika???:) to ja poproszę numer telefonu... już dzwonię...
    martaszam
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 17:27

[link do oferty na Allegro wygasł]
    tutaj masz silnik

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 18:32 ]
    (22) 863-91-56 - ten znajomy mechanik ale w Warszawie...
    (013)4385017 ten co prawda specjalizuje się w dieslach ale ma wiedzę, muszę mu to przyznać, naprawiał moje Mondeo kiedyś... Uczciwy jest przynajmniej.
    Tylko być może daleko od Ciebie bo to moje okolice....
    stasiowski121

08 Cze 2009, 17:40

Obdzwonię pobliskich mechaników, i w razie czego zdecyduję się na wymianę silnika. Gorzej będzie jeśli kupię silnik i będzie to samo robił... nie ma się co martwić na zapas... choć a i tak to już wystarczająco mnie dobija;/ Po pierwszym telefonie dowiedziałam się, że jeśli to tylko kwiestia popękanych pierścieni to do 1000 się zamknę, jeśli natomiast w środku silnik to tzw "ruina"- nie ma sensu się "bawić". Ten mechanik twierdzi że znajdzie silnik do almery za 2000 nawet na gwarancji... dzwonię dalej. Mimo wsyztsko jeszcze raz dziękuję.
    martaszam
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 17:49

Nie martw się, zawsze można powierzyć naprawę tego silnika jakiemuś znajomemu który się zna.
    Napisz jakie rezultaty tych Twoich rozmów.
    stasiowski121

08 Cze 2009, 17:57

Kolejnemu mechanikowi podawałam numer silnika i powiedział, że jutro zadzowni i oszacuje koszty ile by to wynosiło jesli chodzi tylko o pierscienie i tłoki. Jutro ma się odezwać... dzwonię jeszcze do jednego...
    martaszam
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 18:00

Ok czekamy na rezultaty, na mnie już dobre wrażenie zrobił ten który oferował silnik na gwarancji.
    stasiowski121

08 Cze 2009, 18:14

Na końcu, zadzwoniłam do znajomego- mechanika... jestem umówiona za godzinę na oględziny... także zobaczę co powie- jak zobaczy. Jak przyjadę dam znać czego się dowiedziałam.

[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 21:24 ]
    Jestem juz po wizycie:) sprawa przedstawia się tak: problem jest w pierścieniach (wielki podmuch z silinka, i dymienie z rury wydechowej). Kosztowo wychodzi to tak: wymiana wsyztskich pierścieni, uszczelek, paska rozrządu i totalny "remont" silnika wraz z robocizną ok. 1800 zl. Nie jest najgorzej. Przekonano mnie do "remontu" a nie kupna silnika, gdyż nigdy nie wiadomo jaki silnik się trafi. Części są nowe, z wyższej półki i na gwarancji:) także tyle szczęścia w nieszczęściu. Powiem szczerze jednak, że cena 5 tys. jaka usłyszałam popołudniu zwaliła mnie z nóg. Jak się okazało koszta w autoryzowanym serwisie przewyższają cene u mechanika o jakies 150 procent... Dziękuję bardzo za pomoc:)
    martaszam
    Nowicjusz

09 Cze 2009, 19:54

Miałem Ci proponować żebyś remontowała własny bo zawsze wiesz co masz pod maską wtedy.
    Wiesz że silnik jest po remoncie i będzie służył bynajmniej powinien ;)
    Pozdrawiam.
    stasiowski121