Nissan Almera czy Ford Focus

Focus vs. Almera

Almera
5
42%
Focus
7
58%
Razem głosów : 12

19 Sie 2010, 13:17

PrezesArtek napisał(a):Od początku mówię, że diesel na większe przebiegi co za tym idzie raczej trasa a Ty najpierw zaprzeczasz a później piszesz, że jednak diesel na trasy a co za tym idzie większe przebiegi.
Wkładasz mi do ust czegoś czego nie mówiłem. Brakuje Ci argumentów więc oskarżasz mnie o kłamstwo. W którym miejscu zaprzeczyłem, że diesla kupuje się na duże przebiegi? Nie wiem czy na prawdę nie rozumiesz czy nie chcesz rozumieć więc piszę ostatni raz:

KaczorLSM napisał(a):Diesla nie kupuje się na większe przebiegi bo jest "wytrzymalszy" czy może po polsku bardziej wytrzymały tylko najprościej w świecie dlatego, że mało pali.
Przeczytaj 2 razy całe zdanie, a nie pierwsze 6 wyrazów.
Tutaj to samo napisane w inny sposób:
KaczorLSM napisał(a):przy dużych przebiegach koszty naprawy diesla zwracają się na paliwie i dlatego polecany on jest na trasy.

Innymi słowy:
Diesla KUPUJE SIĘ NA DUŻE PRZEBIEGI (trasy) ale z powodu niskiego spalania, a nie ponadprzeciętnej wytrzymałości. Dlaczego bardziej wytrzymała czy prościej bezawaryjna jest benzyna napisałem w 1 swojej wypowiedzi.

Ponadto ciągle nikt nie odpowiedział na moje pytanie:
KaczorLSM napisał(a):Gdyby było tak jak piszesz to wytłumacz mi jaki sens miałoby kupno benzyniaka skoro pali prawie 2 razy tyle co diesel i według Twojej teorii miałby być mniej wytrzymały czyli częściej się psuć.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

19 Sie 2010, 16:15

Infiel napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda dobrze, ale nie jestem przekonany co do gazu...

1 - jeśli da radę potwierdzić przebieg i serwisowanie w ASO to bardzo ciekawa opcja.
2 - ciekawy? Raczej zwyczajny. Dodaj 100 tyś do przebiegu.
3 - na dwoje babka wróżyła. Pewnie już swoje na tym gazie przejechał i idzie do ludzi.
4 - dodaj 100 tyś do przebiegu. Raczej mina za te pieniądze.
5 - spali ze 2 l więcej od 1,6 ale ile frajdy z jazdy :) Jak coś to LPG ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Sie 2010, 16:33

Ciekawe czemu 5 Focus ma pokrzywioną przednią rejestracje :mrgreen:
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sie 2010, 15:24

Jutro jadę obejrzeć focusa z któregoś z pierwszych postów:

Powiedzieliście że poza tym że napewno ma większy przebieg wygląda ok. Czemu szczególnie mam się przyjrzeć podczas ogledzin? Ile kosztuje naprawienie uszkodzenia drążka do zmiany biegów widoczne na zdjęciu?

Focus 1 wymieniony wyżej bardzo mnie kręci, ale chyba nie dojadę w tak daleko....

co myślicie o [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Infiel
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg

20 Sie 2010, 18:03

Fusion ogólnie to dobre auto.Ten z linku wygląda dość ładnie ale raczej jest odpicowany na sprzedaż.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2010, 11:15

KaczorLSM, na początku pisałeś, że diesel jest na trasy bo mało pali później dodałeś, że mało pali i dlatego na trasy a dla mnie trasa = duże przebiegi czyli jednak diesel jest polecany na duże przebiegi jak pisałem wcześniej a Ty temu zaprzeczyłeś i pisałeś że diesle nie kupuję się na duże przebiegi bo jest bardziej wytrzymały tylko dlatego że mało pali, że mało pali to każdy wie. A co do tej awaryjności to tez nie jest tak kolorowo bo może być tak, że benzyna picowana wytrzyma dwa razy tyle co diesel przedstawiciela handlowego a z kolei benzyna katowana przez dresa wytrzyma mniej niż picowany diesel. Ale dalej twierdze, że normalnie jeżdżony diesel przejedzie znacznie więcej km bez naprawy niż normalnie jeżdżona benzyna. Mówię o naprawie silnika.
KaczorLSM napisał(a):Gdyby było tak jak piszesz to wytłumacz mi jaki sens miałoby kupno benzyniaka skoro pali prawie 2 razy tyle co diesel i według Twojej teorii miałby być mniej wytrzymały czyli częściej się psuć.

Benzyny kupuję się bo po co komu diesel na przebiegi 5-10tyś rocznie jak i tak zaoszczędza marne grosze na dieslu przy takich przebiegach a jak już dojdzie do naprawy to benzyna jest tańsza no i benzyny są tańsze przy kupnie a jak ktoś dopłaci do diesel kilka tys to jak już pisałem nawet mu się to nie zwróci przy takim małym przebiegu. Dlatego kupuje się benzyniaki.

Fusion ładny no ale chyba stoi w komisie a to nie ma się co dziwić, że odpicowany.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...

23 Sie 2010, 11:54

Nowoczesny diesel ma znacznie więcej elementów które mogą się popsuć niż typowa benzyna, wrażliwsze wtryski, turbiny, koła dwumasowe, filtry cząstek stałych które są drogie w przypadku usterki a których większość benzyn nie ma.
Jeśli chce się naprawdę oszczędzać to kupuje się diesla z salonu gdzie mamy pewność, że nic się nie stanie, w przypadku starszych aut lepszym wyborem jest benzyna.
Prawidłowo eksploatowana wolnossąca benzyna przejedzie więcej kilometrów bezproblemowo niż turbodiesel na CR lub PD.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2010, 14:22

Nie powiem, wzbogaciliście moją wiedzę o silnikach ;) osobiście zgadzam się w pełni z tym co napisał Jasiek90, zwłaszcza z tym że kupno używanego diesla to duże ryzyko. Dlatego wybrałem benzyne. Gdybym kupował nowe lub młode auto - pewnie mogłoby paść na diesel, tak nie było problemów z wyborem.

W weekend byłem oglądać wspomnianego wyżej Focusa. Pojechałem z mechanikiem ze sporym stażem i drugim doświadczonym kierowcą. Wyszło że auto prowadzi się bardzo dobrze, jedynie drobne zastrzeżenia co do hamulców - albo za długo stał i trzeba dotrzeć, albo wymienić tarcze. Na przeglądzie wypadł bardzo dobrze, zarówno jeśli chodzi o siłe hamowania jak i amorki (74 i 88 %). Do wymiany jest tylko końcówka i drążek stabilizatora przy lewym przednim kole.

Największe minusy, które przełknęliśmy (dość szukania auta i tracenia na to czasu + kasy) to:
- klimatyzacja nie działa - dmucha ciepłym powietrzem i nie włacza się sprzęgiełko albo przez to że jest nie nabita, albo coś jest zwalone... ale udało się dzięki temu stargować trochę kasy (choć wiadomo w komisie o wiele trudniej).
- początkowo zaniepokoiliśmy się, że po wnikliwej obserwacji wyszły różnice w kolorze lakieru - tylna klapa, zderzak, drzwi... mechanik, trochę lakiernik stwierdził jednak że poprostu poprostu ktoś chciał zamalowac rysy itp, że auto nie miało wypadku... albo ktoś jest mistrzem nad mistrzami, szyby orginalne odrazu piszę.

i to chyba wszystko... autko zaklepane, jeśli nic nie wypadnie to w sobote po nie jade (ze względu na pracę nie mogę kiedy indziej). Zrezgnowałem tym samym ze sprowadzania z niemiec.
Infiel
Nowicjusz

23 Sie 2010, 20:16

Jeśli chodzi o klimę to nie mam zbytniej wiedzy ale jak udało się zbić to spoko, może udaj się do jakiegoś serwisu klimy albo zadzwoń i dowiedz się czy naprawa może być kosztowna czy nie. No i jak to komis to może mają miernik do pomiaru grubości lakieru poproś o sprawdzenie albo pożycz od kogoś, z drugiej strony jak był by bity to pewnie elementy nie były by tak dokładnie spasowane.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

23 Sie 2010, 20:22

Jak klima nie działa to pewnie coś więcej Cię czeka niż nabicie za 100 zł ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sie 2010, 09:31

Hej!

Zanim w sobotę ostatecznie sfinalizuję zakup Focusa, chciałbym rzucić okiem na autko (subiektywnie) klasę jeśli nie dwie wyżej -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zobacze je tylko jeśli uda mi się mechanika zgrać na oglądanie. Co myślicie porównawczo pomiędzy tym cackiem o focusem? Bo koszt identyczny, napraw i konserwacji po kupnie pewnie też podobnie wyjdzie...

Narazie Carisma: + wygląd, wyposażenie, moc
Focu: + utrzymanie, spalanie (zakładam że oba koszty mniejsze), bardziej pewne i sprawdzone

[ Dodano: 26 Sierpień 2010, 15:28 ]
Nikt nie ma opini na temat Carismy? Nikt nie miał? Nie jeździł? Czy tych aut nie da się porównać....
Infiel
Nowicjusz