Nissan Almera N15 - nagły zgon na drodze

06 Maj 2014, 17:19

Witam
Dziś podczas powrotu z pracy (z nocnej zmiany) moja N15 nagle zgasła , kontrolki mrugnęły i cisza. Podczas prób odpalania silnik normalnie pracował ale nie chciał się odpalić przy czym na zegarach świeciła się ikona silnika. Po 4/5 próbach podniosłem maskę i niczego nie dotykając wsiadłem do auta i ponownie spróbowałem odpalić i załapało , dojechałem do domu i 5 kolejnych prób przyniosło pozytywny skutek , auto odpala za pierwszym razem bez żadnych problemów.
Podczas jazdy zauważyłem ,że na 5 biegu auto praktycznie nie ma żadnej mocy , pedał wciśnięty do podłogi , a ja czuję się jak na deskorolce , jadę ale bez żadnego użycia jakiejkolwiek siły , a obroty spadały powolutku ale to na prawdę w powolnym tempie.

Akumulator ładowałem tak profilaktycznie w zeszły weekend więc nie on jest problemem , woda też się nie gotowała w silniku.

Dodam , że samochód jest w ciągłej eksploatacji i jeśli padnie to nie wiem jak dostane się do pracy , sprawa jest bardzo poważna.
Do tego szykuję się do sprzedaży mojej N15 ale w takim stanie nie zamierzam jej nikomu wciskać.

Czy jest prawdopodobne , że przez bardzo zimną noc jaka dziś była (w moim miejscu pracy było na minusie do tego szron na szybach etc.) po prostu lekko styrało silnik i to tyle ?

Bardzo proszę o pomoc.

edit.
Nissan Almera N15 2.0D 1998r. 5D
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

11 Maj 2014, 07:07

Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Maj 2014, 12:35

Sprawa już załatwiona , zawalony był filtr paliwa i to konkretnie ,a wymieniałem go lekko z rok temu tak około. Przy okazji wyczyściłem EGR ale na 5 biegu dalej zamula , może to wtryski ?
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

11 Maj 2014, 12:56

To bardzo dobry silnik,długowieczny,najprawdopodobniej ,któryś wtryskiwacz nie jest w pełni sprawny,próba przelewowa i wszystko stanie się jasne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Maj 2014, 13:53

Kolega miał podobny problem.Uszkodzone były dwa wtryski/były ciemne przepuszczały paliwo/po wymianie chodzi jak zegarek.Wszystkie wtryski powinny być czyste.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...