Nissan Almera N15 - problem z rozszyfrowaniem oleju

10 Gru 2014, 16:36

Witam!
Od razu nakreślę sytuację jak wygląda, sprzedaję auto i osoba kupująca chce wiedzieć jaki olej jest wlany, rok temu wymieniałem olej u mechanika , który już interes zawinął i kontakt sie urwał , teraz mam zagwozdke co i jak bo z kartki , którą w aucie zostawił jest napisane tylko 10W40 ale nie ma info czy to syntetyk , polsyntetyk czy mineral :/

Wcześniej miałem zalany 10W40 syntetyk (akurat nikt nie usunął starej etykiety) i zastanawiam się czy mechanik z racji przebiegu i wieku auta mógł zmienić olej na innej kategorii ? Jak uważacie lub czy spotkaliście się z taką sytuacją gdy wiek auta wymagał zmiany oleju z innej kategorii?

Dane auta:
Nissan Almera N15 2.0 D 1998r 5D
Przebieg przy poprzedniej zmianie oleju : 215239
Obecny stan licznika : 224100
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

11 Gru 2014, 12:58

10W-40 to lepkość oleju w niskich i wysokich temperaturach, ta którą podał Ci mechanik oraz 5W-40 najlepiej pasują do naszego klimatu. Producent nie jest najważniejszy, chociaż wiadomo że tych najtańszych i najmniej popularnych lepiej nie kupować. W doborze oleju pomagają normy ACEA i API, specyfikacje producentów samochodów itd. masz tutaj poradnik na ten temat [link do iParts wygasł] myślę że problem powinien się rozwiązać po przeczytaniu i przeanalizowaniu :)

Wybacz, że nie podałem Ci po prostu jaki olej kupić, ale mechanikiem nie jestem, Nissanem też nie jeżdżę, ale z drugiej strony "wiedzy i doświadczenia nigdy mało" więc miłej lektury :)
milky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 2010
Auto: Volvo V40 Hatchback
Silnik: T4 180 KM

12 Gru 2014, 11:19

Osobiście myslę, że miałeś olej półsyntetyczny, bo przy większości olejów 10W40 tak jest. Jak pisał kolega wcześniej marka oleju ma najmniejsze znaczenie. Ważne, żeby była zachowana ta sama lepkośći i jakość. Z jakością oleju nie ma aż tak źle, bo mimo, że nie wiesz jaką jakość oleju miałeś, to w sklepie i tak szuka się oleju najlepszego jakościowo. Obecnie najlepsza jakość to literki SL i SM dla benzyny i CI-4 i CJ-4 dla diesla. Mogę podpowiedzieć, że ostanio dośc popularnym olejem jest Castrol.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2014, 20:21

Ja w swojej almerce z tego samego rocznika używałem 10/40 półsyntetyk valvoline max live diesel i silnik chodził jak zegarek,do tego płukanie silnika przy każdej wymianie oleju co 10tys 330tys km ??? i nic się nie rozpuściło :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...