01 Kwi 2015, 07:37
Witam.
Otóż mam problem z moim nissanem almera n15. Do tej pory wszystko było dobrze, az dzisiaj jadąc rano do pracy (około40km) zauważyłem dziwne wskazania na desce rozdzielczej. Otóż mam zalane połowę baku ale wskaźnik wskazywał prawie pełny bak. Wskazówka temperatury silnika również zaczęła pokazywać bardzo gorący silnik (do czerwonego pola nie doszło). Nie wiem, czy wskazania rosły powoli, czy skoczyły nagle. Po prostu na trasie zauważyłem taką nieprawidłowość. Jeżdżę na gazie, więc przełączyłem autko na benzynę i przejechałem tak około 10km pozostałej trasy. Temperatura silnika lekko spadła po włączeniu nadmuchu na gorący, ale i tak trzymała 3/4 wskaźnika. Silnik na benzynie pracował normalnie, jednak poziom paliwa nie spadł. W tym modelu wskaźnik poziomu paliwa nie spada po wyłączeniu silnika więc autko stoi, a wskaźnik ciągle pokazuje prawie pełny bak.
Nie wiem czy temperatura i nieprawidłowy poziom paliwa mają coś ze sobą wspólnego. Nie potrafię stwierdzić ile i jaki płyn jest w baku, ale autko pracowało i jechało bez problemu na benzynie. Raczej więc wątpię, aby dostał się tam jakiś obcy płyn.
Co to może być? Nie znalazłem u nikogo podobnego problemu.
Czy można jeszcze jakiś czas tak jeździć? W końcu do świąt żaden mechanik mi samochodu nie zrobi, a na święta wypadałoby mieć auto. Zaznaczam, że żadna kontrola się nie świeciła.