Nissan Almera N16 1.8 benzyna Swieci lampka silnika

22 Maj 2010, 12:11

Witam jakies 2 tygodnie temu wyskoczyl mi blad i lampka silnika zaczela sie palic. poszedlem do mechanika on podlaczyl do komputera usunol blad i stwierdzil ze to Sonda Lambda kupilem wymienilem sam. po 2 dniach znowu sie zapalila. Poszedlem znowu do mechanika on on podlaczyl znowu do komputera stwierdzil ze wymienilem Lambde i juz ze spalinami problemu nie ma. wylaczyl swiecaca sie lampke i stwiedzil ze zle dopiolem sonde i innego bledu na komputerze nie wyszukal . dzis po przejachaniu zaledwie 200km lampka wlaczyla sie jeszcze raz. co to moze byc napewno nie sonda. bo jest dobra..
Larous
Nowicjusz

Miejscowość: Halmstad

22 Maj 2010, 14:07

Tam chyba masz dwie sondy Lambda. Jedna przy kolektorze wylotowym, a druga za katalizatorem. Którą wymieniałeś?
Kenji
Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

22 Maj 2010, 14:19

no dokladnie jedna siedzi przy silniku z przodu i to ja wymienilem bo mechanik po podlaczeniu do kompa powiedzial ze to ta zepsuta.
Larous
Nowicjusz

22 Maj 2010, 14:55

To nie jest taka prosta sprawa z tymi sondami w Almerze :sad: Jak masz to podaj mi dokładne oznaczenie tej sondy którą kupiłeś, gdzie ją kupiłeś i ile zapłaciłeś :smile: I jeszcze czy jest 3 czy 4 przewodowa?
Jeśli jest Boscha to powinna mieć 10 cyfrowe oznaczenie. Niestety jest to o tyle nieciekawa sprawa, że Bosch takie sondy sprzedaje za jakieś 300-400zł, a w ASO mają IDENTYCZNE od Boscha właśnie i sprzedają od 700zł w górę :shock: O przepraszam...pomyliłem się, nie są identyczne...mają nalepkę Nissana :mrgreen: Chyba, że masz inną jak Boscha, ale to gdzieś tam znajdziesz oznaczenie. Jeszcze inna sprawa, że sonda może być dobra ale komputer wykrywa jej błąd...na przykład przez zanieczyszczony przepływomierz. Kiedy zmieniałeś filtr powietrza?
Kenji
Początkujący

22 Maj 2010, 19:58

masz może racje ponieważ serwisowałem auto prawie rok temu a przejechałem 15.tys km około. Właśnie się przymierzam zrobić nowy serwis. sondę sprawdzał mi kumpel dzisiaj i mówi ze wartości na woltomierzu pokazują ze sonda jest sprawna sonda ta sama co moja stara bo kupiona po numerach.
Larous
Nowicjusz

24 Maj 2010, 10:09

A co zrobiłeś ze starą sondą? :grin: Niewykluczone, że jest ona sprawna. Jak będziesz zmieniał filtr powietrza, to wyczyść także przepływomierz. Najlepiej jakbyś zrobił to sam bo to bardzo delikatne urządzenie, a w serwisie to różnie z tą delikatnością bywa :grin:
Kenji
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus HS 250h
    Samochodem, który trafił do regularnej sprzedaży, był natomiast Lexus HS. Auto sprzedawano w Japonii i Stanach Zjednoczonych, ale oficjalnie nigdy nie trafiło do Europy, dlatego w Polsce praktycznie go nie znamy. Model ...