Przyczyny spadku mocy toledo II

11 Maj 2010, 15:47

Witam od kiedy kupilem toledo II 1.8 mam problem z przyspieszaniem cos go strasznie muli. W pracy jezdze seicento i jak wsiadam po robocie do swojego seata to jest on 10razy bardziej mulowaty niz 40-sto konne seicento co moze byc powodem ????
Dodat ze filtry i oleje wymienione, rozrzad tez dobrze zalozony, podpiecie do kompa nic nie wykazalo, katalizator ok wiec juz nie wiem co to moze byc :(
papkin
Początkujący

11 Maj 2010, 15:51

sprawdz przeplywomierz
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

12 Maj 2010, 16:52

tez tak myslalem a macie mozej jeszcze jakies opcje ???
Zobaczylem ze jak jade na benzynie a nie na gazie to WYDAJE mi sie ze chyba lepiej idzie albo sobie cos wkrecam, bo jesli to na gazie duzo gorzej idzie to wiadomo a jak kupie przeplywke i nie bedzie poprawy to 200zl w plecy :(
papkin
Początkujący

12 Maj 2010, 21:36

Czyli to będzie tak...autko nie zadowala Cię zarówno na benzynie jak i na gazie, ale lepiej idzie na benzynie chodź jest to niewielka różnica, dobrze łapie?
Komp nic nie pokazuje...ok aaa jakie badania robiłeś? Badałeś VAGiem? "Statycznie" czy "dynamicznie"? Jeśli na obydwu paliwach słabo idzie to krąg poszukiwań się bardzooo zawęża. Przepływka? Jak najbardziej! Zwłaszcza w tych samochodach. Przepływomierz w Nich to już bardziej "wada fabryczna", co chwila się dziadostwo jeb...psuje :wink: Ale niekoniecznie...o wiele ciekawszy jest układ zapłonowy. Ale zanim będziemy rzucać tym co można wymienić, to najpierw powiedz dokładnie jak się autko zachowuje.

Możesz np. na jedynce "zamknąć" obrotomierz? A może jest jakaś stała granica obrotów np. 2-3k powyżej której auto dostaje zadyszki? I najważniejsze, czy zauważyłeś podwyższone zużycie paliwa, oleju, ew. płynu chłodniczego? Jeździłeś nim w tym stanie na tyle długo żeby powiedzieć ile pali na setke?
Kenji
Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

13 Maj 2010, 20:45

auto pali mi po miesice 11-12 gazu lub 10,5-11 benzynki, oleju nie bierze rowniez plynu. Na jedynce da rade zamknac obrotomierz najbardziej muli tak mi sie wydaje zaraz po zmianach biegow czyli jak ruszam pozniej jak dam 2,3,4 i tak do ok. 2200 obrotow pozniej juz jakos sie rozpedza. Badanie komputerowe robilem u mechanika na postoju.
I tak auto na obu nie idzie najlepiej ale widac poprawe na benzynce. :)
papkin
Początkujący

17 Maj 2010, 15:44

a co Ty chcesz od benzyny? Przeciez to silnik 1,6 a nie 2,5l ma 101KM?
jeśli Ty jezdzisz do 2200 to nie ma sie co dziwić
spróbój jezdzić tak od tych 2200 do 6500 i powiedz jak jezdzi
to normalne ze na gazie jezdzi troche słabiej niz na benzynie
katalizator na 100% auto troche obciąża bo zawsze tak jest, wyjmiesz kata na pewno pare km przybędzie
a napisz jak wkręca sie na obroty? zaplał auto i luzie, na postoju dodawaj gazu i napisz jak wkręca sie na obroty? jak mu dasz max but to na luzie odrazu obroty są maksymalne czy wkręca sie silnik z opóźnieniem i stopniowo?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak bezpiecznie podróżować z psem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Wyjeżdżając z psem na majówkę ...

17 Maj 2010, 16:23

piotrauto napisał(a):katalizator na 100% auto troche obciąża bo zawsze tak jest, wyjmiesz kata na pewno pare km przybędzie
:mrgreen: taaaaa domowy tjuning ze stodoły :mrgreen:
wiesz do czego jest katalizator? i co trzeba zrobić po jego usunięciu, żeby auto chodziło przynajmniej tak samo jak przed?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Maj 2010, 21:23

dzisiaj zauwazylem ze auto przyspiesza do polowy pedalu gazu pozniej to juz idzie tak samo wcisniety do konca jak i do polowy moze tu gdzies jest jakis powod tego ze slabo przyspiesza nawet od poczatku biegu ?
papkin
Początkujący

24 Maj 2010, 07:22

pocieszny napisał(a):
piotrauto napisał(a):katalizator na 100% auto troche obciąża bo zawsze tak jest, wyjmiesz kata na pewno pare km przybędzie
:mrgreen: taaaaa domowy tjuning ze stodoły :mrgreen:
wiesz do czego jest katalizator? i co trzeba zrobić po jego usunięciu, żeby auto chodziło przynajmniej tak samo jak przed?

w kazdym aucie jak wyjmiesz kata i wstawisz rure bądź strumienice auto będzie duzo lepiej jezdzic
piotrauto
Stały forumowicz