Nissan Almera N16 - Uszkodzona Linka Od Regulacji Temperatury.

21 Lis 2018, 22:38

Witam,
Dziś spotkałem się z problemem regulacji temperatury nawiewu.
Niestety nie mogę ustawić nawiewu zimnego ponieważ linka która zamyka dopływ ciepłego powietrza z nagrzewnicy zagina się na samym początku tuż przy panelu.
Moje pytanie jest takie , czy dużo zachodu z wymianą takiej linki , czy mogę zrobić to sam ?
Znalazłem na allegro całą obudowę od nagrzewnicy która kompletna jest w te linki.
Dzwoniłem do dwóch warsztatów to dowiedziałem się że koszt takiej operacji to 400 zł pod warunkiem że znajdę sobie tą linkę.

Dodam zdjęcia jak to wygląda + zdjęcie obudowy z allegro .

Obudowa z allegro :
Qamino26
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
0

21 Lis 2018, 22:53

Ja uważam że lepiej zmienić całość w kpl i po sprawie, gdzie Ty taką linkę kupisz? raczej niemożliwe dobrać a musi być idealna długość żeby synchronizowało się z pokrętłem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

21 Lis 2018, 22:57

No właśnie ta linka widoczna jest na trzecim zdjęciu . Cała taka obudowa kosztuje 20zł . Przy niej jest linka którą da się wypiąć. Pytanie tylko, czy żeby podmienić te linke muszę rozbierać cały kokpit... ?
Qamino26
Nowicjusz

0

21 Lis 2018, 22:58

prawdopodobnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

22 Lis 2018, 12:56

Qamino26 napisał(a):Pytanie tylko, czy żeby podmienić te linke muszę rozbierać cały kokpit... ?
Musisz zobaczyć jaki masz dostęp od spodu do tej linki jeżeli będziesz ją widział to jest szansa że nie będziesz musiał dużo rozebrać żeby ją podmienić ale na pewno panel z pokrętłami musisz wyciągnąć.
Jak kupisz sobie całą obudowę z linką to sprawdzisz jak ją się odpina i zapina żeby tą która jest w samochodzie sprawnie odłączyć. Na pewno trochę roboty z tym będzie ale jak masz trochę czasu to warto samemu się z tym pobawić bo to nie jest jakaś skomplikowana operacja a płacić za nią 400zł to moim zdaniem sporo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
1

22 Lis 2018, 19:20

Zamówiłem obudowę z linkami. Tak jak mówisz zobaczę jak to można wypiąć bez dużej ingerencji. Być może prócz zatrzasku jest też gdzieś jakaś pętelka na końcu wtedy będzie gorzej..
Dam znać jak dojdzie do mnie ta linka.
Spróbuję na własną rękę bo nie mam zamiaru za taką pierdołę zapłacić 400 zł.
Qamino26
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe z salonu, ale po blacharce!
    Chociaż oficjalnie nikt o tym nie mówi, są w Polsce salony, w których 8 na 10 świeżo dostarczonych z fabryki pojazdów z miejsca trafia do lakierni. Uszkodzenia w czasie transportu to chleb powszedni. ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

23 Lis 2018, 12:14

Qamino26 napisał(a):Zamówiłem obudowę z linkami. Tak jak mówisz zobaczę jak to można wypiąć bez dużej ingerencji. Być może prócz zatrzasku jest też gdzieś jakaś pętelka na końcu wtedy będzie gorzej..
Zobacz, będziesz miał cały mechanizm przed sobą to można fajnie sprawdzić i przygotować się odpowiednio do takiego zadania :)
Daj znać jak już będziesz go miał i sprawdzisz, możesz też wrzucić jakieś zdjęcia z opisem jak rozpiąć tą linkę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

30 Lis 2018, 13:29

Witam,
Powiem w ten sposób, więcej czasu zajęło mi na nowo programowanie radia i jego ustawianie, niż wymiana tej linki.

Wymieniłem ją od dołu , ściągając maskownicę zaraz przy pedale gazu ( trzyma się na zaczepach) i tutaj zyskałem większe pole do manewrów niż od przodu.

Resumując zajęło mi to z 10 min , koszt - 20 zł .

Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam :)
Qamino26
Nowicjusz

0