Nissan Juke 2020 - kontrolka pomarańczowa

15 Paź 2020, 09:01

Witam dzisiaj po odpaleniu zapaliła mi się migająca pomarańczowa kontrolka , która po paru km zgasła, i jest już ok, tak myślę..., tylko, że nie mogę nigdzie znaleźć oznaczenia takiej kontrolki, ktoś pomoże!?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Slawka80
Obserwowany

15 Paź 2020, 09:21

To nowe auto więc na pewno masz instrukcję obsługi i tam znajdziesz opis tej kontrolki.

Masz pewnie pakiet Safety Shield w skład którego wchodzi System zapobiegania kolizjom i moim zdaniem to kontrolka informująca o tym że w danym momencie taki system nie działa.

System zapobiegania kolizjom - skanuje drogę przed pojazdem za pomocą wbudowanych czujników radarowych, samochód w niego wyposażony sygnalizuje niebezpieczeństwo i reaguje na nie w trzech etapach. Najpierw sygnał dźwiękowy ostrzega kierowcę o zmniejszającej się odległości do pojazdu poprzedzającego. Następnie, jeśli kierowca zignoruje to ostrzeżenie, system automatycznie przyhamuje pojazd. Na koniec, jeżeli odległość będzie nadal malała, system uruchomi hamulce z pełną mocą, doprowadzając do całkowitego zatrzymania samochodu, o ile zajdzie taka potrzeba.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2020, 09:56

Dziękuję za odpowiedź, tak mam książkę obsługi, w której nie ma mowy o takiej kontrolce, internet też przeszukałam..., ale dzięki za info, posiadam system IEB, który sygnalizuje mnie innymi kontrolkami... , jednak mam jeszcze jedno pytanie co mogło spowodować jej zapalenie? , czy jest się czymś martwić? , tak wiem, że mam serwis, ale chciałbym najpierw uzyskać tu odp, Dziękuję
Slawka80
Obserwowany

15 Paź 2020, 10:04

Slawka80 napisał(a):jednak mam jeszcze jedno pytanie co mogło spowodować jej zapalenie? , czy jest się czymś martwić?
Sprawdź czy zapali się ona ponownie w podobnej sytuacji. Być może sterownik który odpowiada za działanie takich systemów nie uzyskał odpowiedniej informacji z któregoś z czujników przez co wyłączył tymczasowo ten podsystem. Ponowne sprawdzenie nie wykryło problemów i stał się aktywny.

Monitoruj jego działanie jeżeli ponownie problem pojawi się to proponuję wtedy podjechać do serwisu niech sprawdzą co było przyczyną problemu. Powinno to mieć w zamrożonych ramkach błędów.

Tak z ciekawości możesz napisać do nissana co oznacza taka kontrolka bo nie znalazłeś w instrukcji odpowiedzi :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Paź 2020, 11:15

Przecież to nówka auto. Jedź do serwisu, pokaż i zapytaj. Może sie okazać, że to tylko informacja, a może się okazać, że coś poważniejszego. Póki auto na gwarancji, to tylko serwis. Jak się dowiesz, to koniecznie daj znać co to za kontrolka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2020, 11:19

Fajnie jak takie informacje pojawiają się na forum.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...