Nissan Micra III, 1500 dci- dymienie i przekroczona emisja spalin

19 Wrz 2018, 01:39

Cześć!
Kupiłam w ostatnim czasie Micrę 2004r. Mocno kopciła z rury więc oddałam ją do mechanika. Tam zostały zregenerowane wtryski, przeczyszczony katalizator i egr. Po odebraniu jej widzę ze problem z dymem dalej nie został rozwiązany, a zauważyłam również falowanie obrotów silnika, którym towarzyszy jakby cykanie. Stad moje pytanie, co może być tego przyczyną skoro większość ze zwykle podawanych elementów została już sprawdzona? Dodam, że mechanik oddając mi auto polecił je przegonić, aby wydmuchać pozostałą w układzie sadzę - 40 km autostradą na dość wysokich obrotach w niczym nie pomogły.
kamela
Nowicjusz

• 19 Wrz 2018, 14:45

kamela napisał(a):Mocno kopciła z rury więc oddałam ją do mechanika. Tam zostały zregenerowane wtryski, przeczyszczony katalizator i egr
    Czy robione to było w ciemno czy wtryski przed regeneracją zostały sprawdzone?
    Turbina została sprawdzona? Może to jej wina skoro to co zostało zrobione nie przyniosło efektu poprawy?

Kiedy dokładnie kopci? Na niskich czy wysokich obrotach? Pod obciążeniem? jak jest ciepły czy zimny?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2018, 16:05

Wtryski zostały sprawdzone, dwa mają nowe końcówki, dwa zostały zregenerowane. Turbina jest w dobrym stanie. Kopci przez większość czasu pracy silnika, od zapalenia, przy ruszaniu i dodawaniu gazu. Dopiero przy większych prędkościach i obrotach dym jest mniej gęsty i widoczny. Nie przewoziłam żadnych cięższych towarów, maksymalnie trzy osoby i nie zauważyłam żadnej różnicy.
    kamela
    Nowicjusz

19 Wrz 2018, 19:17

Pierwsze co to jedz do tego ala mechanika i przedstaw sprawę. Druga sprawa, jaki to dym? czarny? niebieski? biały?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2018, 23:35

Odstawiłam do warsztatu, mechanik stwierdził, że to może jeszcze być pompa. Dym przed wymianą wtrysków był czarny teraz jest jaśniejszy, bardziej siwy
    kamela
    Nowicjusz

20 Wrz 2018, 07:35

No zobaczymy co teraz wymyśli
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4