Nissan Micra K11 1.0 - szum skrzyni, ale czy na pewno?

23 Kwi 2019, 21:43

Mam taki problem z Micrą K11 1.0 z 1999, którą całkiem niedawno nabyłem. Podczas jazdy na wyższych biegach/prędkościach słyszę coś jak syk/szum łatwo odróżnialny choćby od szumu opon i pochodzący z okolic silnika/skrzyni biegów. O ile przy prędkości ok. 50 km/h jest bardzo delikatny, o tyle po rozpędzeniu się do ok. 70/80 km/h jest bardziej słyszalny. Nie jest to w każdym bądź razie wycie, czy bardziej głośne od opon. Szum jest jednostajny i zmiana z cichszego na nieco głośniejszy wydaje się niemal natychmiastowa i korelacji z wbitym biegiem raczej nie ma.

Czytałem, że niby mogą to być zużyte łożyska w skrzyni biegów, ale nie jestem tego pewien, bo wg różnych wypowiedzi - zużyte łożysko nie powinno być słyszalne gdy wciśnie się sprzęgło i/lub wrzuci na luz (podczas jazdy). W moim przypadku powyższy "trick" nie eliminuje i nie zmienia tonu dziwnego dźwięku. Problemu z wrzucaniem biegów nie zauważyłem (może czasem tylko niesynchronizowany wsteczny coś nie zaskoczy).

Mam pytanie czy:
1. Można coś jeszcze zrobić by dojść do tego co jest źródłem szmeru? Może to "standard" dla tego samochodu i niepotrzebnie się tym przejmuję?
2. Czy braki w oleju przekładniowym lub jego wiek może być powodem? Prawdopodobnie nie był wymieniany nigdy, a z jego wymianą się wstrzymuję do czasu zidentyfikowania źródła szumu (co by nie wyrzucić pieniądze w błoto).
zawisza1991
Obserwowany

23 Kwi 2019, 22:38

Sprawdzałeś łożyska w kołach? To co opisałeś wskazuje właśnie na nie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Kwi 2019, 08:55

Zawiozłem do mechanika. Też początkowo wydawało się, że to łożyska. Po sprawdzeniu ich okazało się, że są jeszcze w dobrym stanie. Okazało się, że winowajcą był lewarek od zmiany biegów, który haczył w jakieś miejsce i dlatego szum się generował.
zawisza1991
Obserwowany

30 Kwi 2019, 20:58

zawisza1991 napisał(a):Okazało się, że winowajcą był lewarek od zmiany biegów, który haczył w jakieś miejsce i dlatego szum się generował.
Bardzo ciekawe, jeszcze nie spotkałem się żeby lewarek od skrzyni biegów generował szum tylko stukanie ale dzięki że napisałeś że tak to wyglądało i problem został rozwiązany.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić normę emisji spalin?
    Jak można sprawdzić normę emisji spalin EURO? Nie widzę takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym, ani karcie pojazdu. Są jakieś strony, gdzie można byłoby to sprawdzić np. po nr VIN?
    Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
    Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...