Nissan Micra nie odpala Immobilizer?

20 Sie 2017, 12:06

Witam
Jakiś czas temu dostałem od wujka Micre 1.0 95 r benzyna. Kluczyk był bez imobilaizera i tego wihajstra nie mam oni też go nie mają.

Opis sytuacji:
Stoję na światłach i po lewej str kierownicy jest taki plastik gdzie przykłada sie imo jest tam też dioda która pulsowała i przełącznik taki mały czarny. Ruszyłem ten przełącznik prawo lewo a dioda zaczęła świecić światłem ciągłym. dojechałem do celu bo na mój ruch nie było żadnej reakcji poza trybem świecenia. Zgasiłem auto po jakiejś dłuższej chwili jak chciałem je ponownie odpalić zero reakcji tylko cyk w stacyjce i bez kręcenia.
Wykręciłem rozrusznik sprawdziłem działa.

Słyszałem że jak sie wyłączy imo to powinno mi stanąć auto odrazu a nie tak jak ja miałem.
Teraz nie wiem czy jest to z tym związane czy z czymś innym.
Wiecie może jak ten imobilaizer ominąć? Koszt u mechanika przewyższy cene auta :o
MateuszDe
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 02 2009
Przebieg/rok: 36tys. km
Auto: Nissan Micra 1.0
Silnik: 1.0 Benzyna 40 kw
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Sie 2017, 12:24

MateuszDe napisał(a):Słyszałem że jak sie wyłączy imo to powinno mi stanąć auto odrazu a nie tak jak ja miałem.
Nie koniecznie wszystko zależy od tego jak jest podłączone. W Twoim przypadku może być to do pierwszego zgaszenia silnika.

MateuszDe napisał(a):Teraz nie wiem czy jest to z tym związane czy z czymś innym.
Ja myślę że to będzie związane z immo i tum przełącznikiem. Jeżeli wcześniej działało to być może ten przełącznik służył do odcięcia prądu wtedy kiedy chcemy żeby immo zadziałało jak nas nie będzie :)

MateuszDe napisał(a):Wiecie może jak ten imobilaizer ominąć? Koszt u mechanika przewyższy cene auta
Do stracenia nic nie masz więc na twoim miejscu wziąłbym się za jego wyontowanie i po kablach szukał dokładnie gdzie jest podłączony. Wtedy najwyżej rób zdjęcia a My postaramy się w miarę możliwości pomóc tu na forum.
Jak nie jesteś w stanie to szukaj elektryka/elektromechanika bo zwykły mechanik może nie ogarnąć takiego problemu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...