Ford Fiesta problem z palącą się kontrolką hamulca recznego

17 Sie 2017, 23:00

Witam serdecznie
Zapisalam sie na forum, gdyz mam problem z moim fordem. Mam nadzieje, ze ktos bedzie mial chociaz pomysl co moze mu dolegac..
Otoz kupilam uzywanego forda dwa miesiace temu. ford fiesta 1.3 benzyna z 2005 roku. Problem polega na tym, ze zapala mi sie kontrolka od hamulca recznego po wlaczeniu swiatel i pali ske caly czas... reczny nie jest zaciagniety, plyn hamulcowy tez ok. Kontrolka gasnje wraz z wylaczeniem swiatel. Znajomy chcial sorawdzic cos na kablach i jak tylko poruszyl wiazke kabli pod autem silnik zgasl. Odpalil drugi raz bez problemu, ale teraz mam pewnosc,ze cos jest nie tak... Inna sprawa, ze posiadam rowniez kontrolke od pasow (widze przy przekreceniu kluczuka w stacyjce) a po odpaleniu mimo nie zapietych pasow nie pali sie. Auto niby jezdzi ale boje sie, ze skoro pali sie co nie trzeba a nie pali to co powinno, moze byc rowniez problem z reszta kontrolek... Bylam u paru mechanikow ale pojecia nie maja co to a szukanie problemu moze mnie tu sporo kosztowac, moze nawet 300 euro samo szukanie bez pewnosci ze znajda a na chwile obecna, no coz, cienko stoje z kasa no i pewnosci nie ma, ze znajda... specjalisci....ma ktos moze jakis pomysl co moze byc przyczyna?
Prosze o pomoc
Dziekuje i pozdrawiam
Magdalena86
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Sie 2017, 23:41

Magdalena86 napisał(a):Problem polega na tym, ze zapala mi sie kontrolka od hamulca recznego po wlaczeniu swiatel i pali ske caly czas... reczny nie jest zaciagniety, plyn hamulcowy tez ok. Kontrolka gasnje wraz z wylaczeniem swiatel
To ja zapytam jeszcze tak. Czy jak masz wyłączone światła i zaciągnięty ręczny to kontrolka się zapala tak jak powinna? Druga sprawa to właśnie jak zapalasz światła to zapala się kontrolka od świateł plus kontrolka od hamulca ręcznego?

Magdalena86 napisał(a):Inna sprawa, ze posiadam rowniez kontrolke od pasow (widze przy przekreceniu kluczuka w stacyjce) a po odpaleniu mimo nie zapietych pasow nie pali sie.
Widać że ktoś coś kombinował i prawdopodobnie jeździł bez pasów. Może być założony jakiś emulator który oszukuje komputer. Tu trzeba by się przyjrzeć czy nie jest nic dodatkowego podłączonego pod fotelem kierowcy.

Magdalena86 napisał(a):Auto niby jezdzi ale boje sie, ze skoro pali sie co nie trzeba a nie pali to co powinno, moze byc rowniez problem z reszta kontrolek...
Tak może być jak piszesz. Warto by było podłączyć komputer i zobaczyć co się dzieje naprawdę i jakie są błędy. To na pewno naświetliło by chociaż po części całą sytuację.

Magdalena86 napisał(a):Bylam u paru mechanikow ale pojecia nie maja co to a szukanie problemu moze mnie tu sporo kosztowac
Tu trzeba szukać elektromechanika lub elektryka który zajmuje się tylko sprawami związanymi z elektryką w samochodach. Zwykły mechanik pewnie nie ogarnie takiego problemu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Sie 2017, 23:41

No nam też ciężko będzie ocenić co może być jak nie widzimy auta. Elektryka jest tylko do ogarnięcia naocznie. Trzeba dokładnie tą wiązkę obejrzeć. Kontrolka hamulców jest także od zużytych klocków hamulcowych więc tam też można zajrzeć.
Magdalena86 napisał(a):Kontrolka gasnje wraz z wylaczeniem swiatel.
zawsze tak jest???? Światła włączasz kontrolka się zapala a jak gasisz to kontrolka gaśnie. Silnik nie był myty przed sprzedażą???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2017, 23:50

Pieknie dziekuje za odpowiedz! :) Przy wylaczonych swiatlach i zaciagnieciu recznego kontrolka zapala sie normalnie, dlatego to wszystko jest takie dziwne. Po wlaczeniu swiatel kontrolka hamulca zapala sie po 10 sekundach, nie od razu. Probowalam sama wyszukac odpowiedz w sieci i jedyne co znalazlam to jakis problem z kablem masy (?). Przepraszam, jesli pisze zle, ale kompletnie nie mam pojecia o samochodach i mechanice a tym bardziej elektryce :no:
Jeszcze raz chce podziekowac za odpowiedz, zaraz rozejrze sie za jakims elektromechanikiem w okolicy.
Pozdrawiam serdecznie!
Magdalena86
Nowicjusz

17 Sie 2017, 23:53

Dziekuje za reakcje. Nie mam pojecia czy silnik byl myty, auto bylo czyste jak prosto z salonu a znajac Holendrow wszystko mozliwe. Taka sytuacja wystepuje zawsze przy wlaczeniu swiatel...
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena86
Nowicjusz

18 Sie 2017, 00:09

Aha, z tego co sie orientuje nie posiadam kontrolki od swiatel...
Magdalena86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...

18 Sie 2017, 00:19

Magdalena86 napisał(a):Po wlaczeniu swiatel kontrolka hamulca zapala sie po 10 sekundach, nie od razu.
I zawsze ten czas jest taki sam? Opóźnienie około 10 sekund?

Magdalena86 napisał(a):Probowalam sama wyszukac odpowiedz w sieci i jedyne co znalazlam to jakis problem z kablem masy (?)
Można posprawdzać masy, ale to zachowanie kontrolki jest trochę dziwne chodzi mi o to opóźnienie z jakim się zapala podczas włączenia świateł.

Magdalena86 napisał(a):Nie mam pojecia czy silnik byl myty, auto bylo czyste jak prosto z salonu a znajac Holendrow wszystko mozliwe
No to pewnie był myty. Zajrzyj jeszcze do skrzyni z bezpiecznikami i zobacz czy tam jest sucho i nie ma wilgoci.

Magdalena86 napisał(a):Aha, z tego co sie orientuje nie posiadam kontrolki od swiatel...
No tak w Fordach oszczędzali na żaróweczkach :) u Ciebie po włączeniu świateł nie będzie żaróweczki tylko podświetli się licznik. Czy tak się dzieje?
Kacper
Forumowicz VIP

18 Sie 2017, 00:25

Podswietlaja sie wskazowki od zegarow :) a kontrolka zawsze zapala sie z opoznieniem. Ogolnie auto tez jest dosc slabe, ale to pewnie dlatego ze silnik maly na jego mase. Przesiadlam sie do niego z peu 206 1.4 i roznica jest miazdzaca
Dziekuje bardzo
Magdalena86
Nowicjusz

18 Sie 2017, 00:43

Magdalena86 napisał(a):Ogolnie auto tez jest dosc slabe, ale to pewnie dlatego ze silnik maly na jego mase. Przesiadlam sie do niego z peu 206 1.4 i roznica jest miazdzaca
Nie powinna być taka bo masa własna tych samochodów jest bardzo podobna i moc również teraz masz 70KM, a miałaś w Peugeocie 75KM.

Magdalena86 napisał(a):Podswietlaja sie wskazowki od zegarow a kontrolka zawsze zapala sie z opoznieniem.
hm... ja bym jeszcze zajrzał do kostki od licznika i sprawdzić czy tam wszystkie styki są ok. Ciężko coś tu więcej doradzić...
Kacper
Forumowicz VIP

18 Sie 2017, 00:52

Jestem Ci bardzo wdzieczna za odpowiedz :) teraz wiem, od czego zaczynac poszukiwania przyczyn problemu :) pieknie dziekuje za pomoc! Obu Wam, Panowie, dziekuje :)
Magdalena86
Nowicjusz

18 Sie 2017, 00:55

Nie ma problemu :ok: daj tylko znać jak już będziesz wiedziała w czym problem bo jestem bardzo ciekaw co tam wyjdzie z tą kontrolką :)
Kacper
Forumowicz VIP

18 Sie 2017, 10:26

Dopatrzylam sie kontrolki od swiatel czyli jednak jest tylko nke swieci wcale.... Dziwne rzeczy
Magdalena86
Nowicjusz

18 Sie 2017, 12:02

Magdalena86 napisał(a):Dopatrzylam sie kontrolki od swiatel czyli jednak jest tylko nke swieci wcale....
Teraz pytanie czy to jest kontrolka świateł mijania czy drogowych?
Tu masz podgląd jak one wyglądają:
- kontrolka świateł mijania
- kontrolka świateł drogowych
Kacper
Forumowicz VIP

18 Sie 2017, 16:01

Powiem szczerze, ze nie zdazylam zobaczyc bo musialam auto oddac do warsztatu. Sprawdzalam sobie bezpieczniki i po wymianie przepalonego od klaksonu zaczelo smierdziec spalenizna i nawet po wyjeciu tego bezpiecznika nie ustawalo wrecz bylo gorzej... mowil ze na pewno jakis problem z elektryka jest. Od godz 12 szukaja przyczyn i do tej pory nic nie maja. Jedyne co mi mechanik powiedzial to, ze to dziwne bardzo i tak nie moze byc. Mowil tez, ze palenie sie kontrolki przy wlaczonych swiatlach moze byc od haka, ale co doklanie to powtorzyc nie umiem. No nic, czekam w napieciu na telefon, oby znalezli. Poki co "z archiwum x"
Magdalena86
Nowicjusz

18 Sie 2017, 16:35

Juz mam autko i zrobione. Faktycznie okazalo sie, ze winna byla skrzynka od haka. Byla przepalona. Chcialam.dodac zdjecie ale nie wiem jak to zrobic. Wypieli ja calkiem, wymienili przepalone bezpieczniki i zadna nieporzadana kontrolka sie nie pali i klakson tez dziala :D mowil mechanik, ze taka jazda byla dosc niebezpieczna wiec dobrze, ze przyszlam i ze sie udao. dziekuje za pomoc! Gdyby ktos kiedys trafil tutaj z podobnym problemem, mozna smialo podsunac kolejne rozwiazanie :D pozdrawiam serdecznie!
Magdalena86
Nowicjusz