Nissan Micra - problem prawny

09 Sty 2019, 15:47

Potrzebuję Waszej pomocy!
Miesiąc temu sprzedałam samochód, Nissan Micra z 2001 roku w cenie 2600zl.
Wtedy uważałam go za dobry egzemplarz (jak na Micrę w tym wieku), klimatyzacja, elektryczne szyby, poduszki powietrzne, ABS. Kupujący został poinformowany że samochód był bity, że do zrobienia są progi i sprzęgło oraz że pojawiła się dziura w podłodze.
Dzisiaj dzwonił z informacją że podłoga jest kompletnie do wymiany a koszt wszystkich napraw wynosi prawie tyle co wartość samochodu, w związku z czym żąda obniżenia ceny o 700zl lub zwrotu pojazdu.
I stąd moje pytanie, czy on ma do tego prawo? Przecież został o tym poinformowany, nie były to wady ukryte.
Czy może domagać się tego z tytułu rękojmi?
Proszę o pomoc!
Emiska2719
Obserwowany

09 Sty 2019, 17:46

Emiska2719 napisał(a): Przecież został o tym poinformowany, nie były to wady ukryte.
Napisałeś to w umowie k/s...czy tylko ze tak powiem"powiedziała baba babie"... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2019, 20:37

A kto na umowie wypisuje usterki i wady??? Gość podpisał pkt który mówi o sprzedającym który oświdacza że auto nie ma wad technicznych które mu są znane a nie poinformował i nich sprzedającego a sprzedający potwierdza że stan techniczny pojazdu jest mu znany. Z Twojej strony wszystko jest ok, poinformowałaś, on do wiadomości przyjął i jeszcze podpisał. Druga sprawa że nie jest to stan który był ukryty, mógł się położyć pod autem lub pojechać na SKP. Olej cwaniaka, nic nie może Ci zrobić a w ogóle to wstydziłby się wyłudzać pieniądze w taki sposób
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2019, 21:13

Kao napisał(a):A kto na umowie wypisuje usterki i wady???
Ludzie,ludzie i jeszcze raz ludzie..Ja się z takimi rzeczami spotkałem i dla mnie to zadna nowość,ba sam taka metode tez stosowałem/czytaj-auto-handel/.Nie wiem jak teraz ale w okresie kiedy obowiazywała akcyza i clo był to chleb codzienny.Z takimi dokumentami spoktykałem się tez niejednokrotnie w czasie pracy na SKP.Więc nie dziw się ze w ten sposob to ujęłem i napisałem... :)
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Sty 2019, 21:17

przez całe swoje życie prześlizgnęły się setki umów i nigdy nie widziałem opisu usterek na umowie no chyba że ogólny wpis typu ''auto uszkodzone'' lub ''uszkodzony silnik'' dlatego też mnie zaskoczyłeś, ale napewno zdarzają się tacy ludzi no ale tak czy tak żadnych wad nie ukryłeś więc jesteś czysta :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2019, 23:02

Kao napisał(a):nigdy nie widziałem opisu usterek na umowie no chyba że ogólny wpis typu ''auto uszkodzone'' lub ''uszkodzony silnik''
Oczywiście ze nie mialem na mysli
Emiska2719 napisał(a): że pojawiła się dziura w podłodze.
Ogólnie np.blacharka do naprawy,po kolizji...itp itd.Wtakim przypadku jezeli byłby wpis w umowie k/s podloga do naprawy,progi czy tez ogólnie blacharka to nie ma problemu i propozycji typu:
Emiska2719 napisał(a): obniżenia ceny o 700zl lub zwrotu pojazdu.
Paniał kolego... :wink: Jednak oczywiście mozna tez trwać przy swoim ze względu na:
Kao napisał(a): a sprzedający potwierdza że stan techniczny pojazdu jest mu znany.
Tylko teraz nie wiadomo o co gościowi biega.Czy to strachy na "lachy"czy rzeczywiscie będzie dochodził jakiejs tam rekompensaty... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Sty 2019, 23:27

Ale powiedz co on może sobie dochodzić w gruchocie za 2k i w dodatku jeszcze na umowę KS, jeżeli była by to faktura to jeszcze można by było coś działać a tak to może...... nic nie może :mrgreen:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika