Współwłaściciel - umowa

05 Kwi 2008, 13:15

witam chce kupic auto ale chce zrobic ojca wlascicielem a siebie wspolwlascicielem chodzi o znizki czy na umowie mosza byc pelne moje dane czy tylko ojca
walerianczyk
Nowicjusz

Miejscowość: poznan

05 Kwi 2008, 14:52

Na umowie kupna-sprzedaży muszą być pełne dane ojca i ciebie.Jest to niezbędne podczas rejestracji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Gru 2018, 11:37

Na umowie kupna-sprzedaży muszą być pełne dane ojca i ciebie.Jest to niezbędne podczas rejestracji.
Wizard932
Nowicjusz

02 Sty 2019, 22:22

Podepnę się pod temat.
Kupiłem ostatnio samochód. Poprzedni właściciel (nazwijmy go "X") sprzedał mi auto niemal zaraz po kupieniu go od innej osoby (nazwijmy ją "Y"). Oczywiście przy kupnie otrzymałem oryginał umowy kupna-sprzedaży pomiędzy "X" a "Y". Okazało się, że w dowodzie rejestracyjnym samochód posiada zarówno właściciela i współwłaściciela.
Dodatkowo na pierwszej umowie (tej pomiędzy "X" i "Y") zauważyłem brak konkretnych danych jak i brak podpisu współwłaściciela. W efekcie umowa wygląda mniej więcej tak:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Moje pytanie brzmi: czy umowa musi zostać na nowo spisania z pełnymi danymi współwłaściciela, czy wystarczy dopisać jego PESEL (skoro tylko on jest w dowodzie rejestracyjnym) i oczywiście załatwić podpis?
tuomi
Nowicjusz

Miejscowość: Usa
Prawo jazdy: 03 11 1989
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1,9
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Sty 2019, 22:50

tuomi napisał(a):czy wystarczy dopisać jego PESEL (skoro tylko on jest w dowodzie rejestracyjnym) i oczywiście załatwić podpis?
Jezeli w DR pojazdu występuje współwłaściciel to w umowie k/s muszą byc wpisane wszystkie jego dane a mianowicie:
1/ nazwisko i imię
2/adres
3/pesel
a wtedy dopiero mozesz obrać azymut na US,WK... :mrgreen:
Ps.oczywiscie autograf tez musi byc...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2019, 23:12

Migi60 napisał(a):Jezeli w DR pojazdu występuje współwłaściciel to w umowie k/s muszą byc wpisane wszystkie jego dane a mianowicie:
1/ nazwisko i imię
2/adres
3/pesel

A informacje o dowodzie tożsamości (numer i seria dowodu osobistego) też są obowiązkowe w umowie? Jeżeli nie, to wystarczy chyba dopisać tylko PESEL ponieważ, adres właściciela i współwłaściciela jest taki sam?
tuomi
Nowicjusz

02 Sty 2019, 23:22

tuomi napisał(a):A informacje o dowodzie tożsamości (numer i seria dowodu osobistego) też są obowiązkowe w umowie
Na wszelki wypadek to nie zaszkodzi...Wiesz jak z urzędasami jest... :!: Ja napiszesz czarne na białym to zawsze jest pewność ze dwa razy nie bedziesz biegal do okienka...Pracowałem troche w tym temacie/SKP/to coś wiem... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Sty 2019, 23:27

Migi60 Dzięki za informacje i pomoc. Dziś byłem właśnie w UW i tam pani powiedziała, że wystarczy uzupełnić, tzn załatwić podpis i pewnie dopisać PESEL. Spróbuję w ten sposób to rozwiązać, jak się nie uda, to osoba, która sprzedała mi autko będzie miała trochę problemów i formalności do załatwienia :D
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
tuomi
Nowicjusz

05 Sty 2019, 11:41

Czy uczynienie kogoś współwłaścicielem można jedynie z wykorzystaniem umowy kupna sprzedaży? Czy później też można to zrobić?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

05 Sty 2019, 14:03

zachary napisał(a):Czy później też można to zrobić?
Oczywiście pózniej tez mozesz to zrobić.Najlepszy moment to przed odbiorem DR z WK ale nie ma tez problemu jezeli DR jest juz wydany.Robisz akt darowizny i na tej podstawie w DR dokonują wpisu współwłaściciela..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Sty 2019, 12:46

Tak jak kolega wyżej napisął, można również później, ale fakt jest taki, że lepiej to zrobić jeszcze na etapie umowy kupna-sprzedaży. Wówczas unikamy np uciążliwej procedury związanej z darowizną. a to jest pewien problem.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001