Nissan P11 99r problem z ABS odczyt FR LH SENSOR OPEN ?

06 Wrz 2010, 16:38

Od czasu do czasu zapalała mi się kontrolka ABS. System jest sprawny jak nie świeciła teraz świeci cały czas i system ABS nie działa. Czy ten komunikat oznacza że przewód czujnika ABS-u przód prawy jest przerwany ? Co może być przyczyną ? Stało się to po wizycie u mechanika jak blokowały mi się przednie hamulce. W jaki sposób naprawić ?
main
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Wrz 2010, 18:24

Zacznij od sprawdzenia wtyczki przy tym kole - rozłącz i zobacz, czy styki nie są zaśniedziałe, czy przewody czasami nie są luźne i jak delikatnie pociągniesz to czy ci w ręce nie zostaną. Sprawdz też przewody wizualnie na tyle ile się da.
Jak nic nie znajdziesz, to trzeba będzie odłaczyć wtyczkę od modułu ABS-u i przemierzyć przewody do tego koła na ciągłość.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2010, 11:58

Teraz kontrolka ABS świeciła mi się ciągle. Pojechałem do mechanika podpiął się pod komputer i odczytał 1. FR LH sensor TIME 0 [OPEN] 2. CONTROL UNIT TIME 10. Drugi błąd udało się skasować natomiast pierwszy nie. Teraz kontrolka po uruchomieniu silnika nie zapala się tylko jak ruszę to zapala się. Mechanik stwierdził że trzeba wymienić czujnik przód lewy. Mam wątpliwości czy dobrze ocenił sytuację czy to nie jest błąd od czujnika przód prawy ? Proszę o pomoc i radę. Jaka powinna być rezystancja czujnika ABS sprawnego ? Na to pytanie nie umiał odpowiedzieć. Samochód nissan p11 2.0.

[ Dodano: 12 Wrzesień 2010, 20:56 ]
doszukałem się chodzi o czujnik ABS przód lewy. Sprawdziłem miernikiem dobry ma ok 1k7 Ohm a ten z lewej jest prawdopodobnie przewód przełamany do na zakresie 20kOhm brak rezystancji.
main
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...