Opel Vectra 2002 - nie działa licznik

09 Wrz 2010, 16:06

Witam wszystkich forumowiczów:)
W ubiegłym tygodniu kupiłam Opla Vectrę z 2002r; 1.6 16V. I jak się bardzo szybko okazało - nie działa w niej ani prędkościomierz ani nie "nabijają" się żadne kilometry.. (tzn przebieg jest stały - od zeszłego roku, jak wskazują badania techniczne -78 tysięcy; no i drugi licznik - ten, który samemu można wyzerowac - cały czas wskazuje właśnie zero..).
Mogę jedynie dodac, że licznik przebiegu i km jest elektroniczny, a prędkościomierz - analogowy (ze wskazówką).
Czy może ktoś z Was wie, co może byc tego przyczyną? Byłam już w kilku miejscach, aby o to spytac, ale wszędzie mówiono mi, żeby zostawic auto i oni "poszukają", ale oczywiście za takie "szukanie" też pewnie trzeba zapłacic, a i nie wiadomo, czy coś odkryją....
Jeśli ktoś mógłby chociaż nakierowac mnie na miejsce, skąd problem się wywodzi, byłabym wdzięczna:) Z góry dziękuję.
Katie:)
katie
Nowicjusz

Miejscowość: forum

09 Wrz 2010, 16:44

Wygląda jak by padł czujnik prędkości-bo to z niego właśnie idą te informacje
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

10 Wrz 2010, 16:09

Ale jakby padł czujnik prędkośći ( VSS ) to zaświeciłaby się kontrolka silnika, ponieważ sterowanik silnika też bierze z tego czujnika sygnał.
Może jest luźne złącze z tyłu zestawu wskaźników lub gdzieś po drodze z czujnika do licznika jest przerwa. Warto też zajrzeć do samego czujnika - jak wygląda złącze i przewody.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2010, 19:20

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi:)
Jeszcze chciałabym się spytac czy istnieje możliwośc, aby jakoś samemu sprawdzic, czy nic się nie poluzowało?... Czy to jakaś poważna sprawa?
A jeśli już komuś zleci się takie sprawdzenie to ile mogłoby to kosztowac? (sprawdzenie i naprawa). I czy długo by trwało to sprawdzanie i ewentualna naprawa? (chodzi mi o to, czy rzeczywiście konieczne jest zostawienie auta w naprawie na dobę czy więcej, czy jednak powinnam poszukac sobie innego mechanika?..)
Katie:)
katie
Nowicjusz

Miejscowość: forum

11 Wrz 2010, 15:37

Żeby samemu sprawdzić, to trzeba się troszkę powyginać, ale pewnie, że się da zrobić. A ile by trwała naprawa? parę minut. Oczywiście jeżeli okaże się, że to uszkodzony czujnik i taki jest od razu dostępny. A jeżeli jest to sprawa okazblowania, to niestety może to troszkę potrwać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000