NISSAN P12 podczas jazdy szarpie oraz sporadycznie gaśnie

28 Wrz 2019, 11:30

Witam, posiadam auto marki Nissan p12 benzyna/gaz. Od dłuższego czasu podczas jazdy szarpie oraz sporadycznie gaśnie. Na światłach np. gaśnie i gdy odpalam muszę dodać trochę gazu żeby nie zgasł. Był u mechanika i wymieniony został czujnik położenia wału bo był zepsuty ale to nic nie pomogło. Dużo osób mówi mi że do wymiany pompa paliwowa albo też Sondy lambda ( nie znam się za bardzo nie wiem do końca co to jest ). Nie ufam do końca mechanikom, nie mam sprawdzonego a nie chce wkładać w auto w nieskończoność .
Czy ktoś z Was miał może podobny problem ?
Bedę wdzięczna za odp. :)
Eliza123
Nowicjusz

• 28 Wrz 2019, 15:35

Zacząłbym od świec, przeczyszczenia przepustnicy i silniczka krokowego
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Wrz 2019, 15:40

Dzięki, na pewno wspomnę o tym jak będę oddawać do mechanika w poniedziałek ; )
    Eliza123
    Nowicjusz

30 Wrz 2019, 12:59

Nie napisałaś czy takie same problemy dotyczą jazdy na benzynie i na gazie. Porównując te problemy można cześć rzeczy z góry wykluczyć.

Eliza123 napisał(a):Był u mechanika i wymieniony został czujnik położenia wału bo był zepsuty ale to nic nie pomogło
    Skąd wiesz że był zepsuty? Przy problemie z tym czujnikiem najpewniej byś nie odpaliła auta jak by zgasło kiedy silnik jest ciepły. Nie możliwe też jest że wymiana czujnika zepsutego na dobry nie zmieniła nic w pracy silnika. Coś mi tu nie pasuje.

Eliza123 napisał(a):Dużo osób mówi mi że do wymiany pompa paliwowa
    Jak masz problemy na LPG to ona nie ma nic do rzeczy :)

Dlatego jak możesz podaj na jakim zasilaniu występują problemy i czy na jednym i drugim paliwie jest tak samo :wink:
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

30 Wrz 2019, 19:28

Generalnie, problem występuję na gazie i na benzynie. Moi znajomi mają ten sam model czyli nissan p12 silnik 1.8 benzyna + gaz, też mieli takie same symptomy. Jeden mechanik też powiedział, że nie możliwe że to pompa paliwowa. Ale od kogoś się dowiedzieli ( nie wiem na ile to techniczne jest możliwe), że u nich mieszał się gaz z benzyną, odpalał na benzynie, jeździł na gazie ale i tak się mieszał. Nie wiem nie znam się aż tak na tym. I po wymianie pompy paliwowej jak ręką odjął.
    Czujnik położenia wału – komputer wykazał, że jest zepsuty i generalnie lepiej zaczął jeździć ale dalej pojawiał się motyw szarpania i gaśnięcia chociaż już rzadziej niż przed wymianą.
    Więc problem występuję na tym i na tym, nie wiem czy kojarzysz motyw, że benzyna może się mieszać z gazem dlatego ta pompa może pomóc ale może to jest coś innego
    :o :? :|
    Eliza123
    Nowicjusz

02 Paź 2019, 11:20

Eliza123 napisał(a):nie wiem czy kojarzysz motyw, że benzyna może się mieszać z gazem dlatego ta pompa może pomóc ale może to jest coś innego
    Może być ustawiona instalacja gazowa z dotryskiem benzyny ale nie wiem czy tak jest to u Ciebie zrobione. Mosze napisać jaką masz instalację gazową?

Biorąc takie rozwiązanie pod uwagę to na gazie powinien pracować lepiej niż na samej benzynie ponieważ dotrysk paliwa jest znikomy i też nie daje się go z tego co wiem w pełnym zakresie obrotów tylko przy wyższych po przekroczeniu np. 3 tyś..
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Subaru Forester
      Średniej wielkości Forester został przetestowany przez Consumer Reports w wersji z mocniejszym, 2,5-litrowym silnikiem benzynowym o mocy 184 KM, uzyskując średni wynik 28 mpg, 20 mpg w mieście i 38 mpg na szybkiej trasie. ...

02 Paź 2019, 13:13

Sekwencyjna
    Eliza123
    Nowicjusz

02 Paź 2019, 16:08

Eliza123 napisał(a):Sekwencyjna
    no ok ale jakiej generacji i marki modelu..... to tak jakby zapytać jaki masz auto..... golfa..... :?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Paź 2019, 19:48

No to nie mam pojęcia...
    Eliza123
    Nowicjusz

04 Paź 2019, 13:29

Eliza123 napisał(a):Sekwencyjna
    Ok, ale może być z lubryfikacją lub bez nie wiemy. Może dobrze by było podjechać do gazownika żeby przejrzał tą instalację i sprawdzić czy ona działa poprawnie.

Eliza123 napisał(a):No to nie mam pojęcia...
    Pewnie masz od niej dokumenty, w książce gwarancyjnej od instalacji powinny być wszystkie informacje.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

04 Paź 2019, 13:33

No są na pewno ale juz oddałam auto do mechanika i tam zostały te dokumenty :/
    No generalnie zobaczymy co tam wyjdzie i czy uda się go naprawić
    Eliza123
    Nowicjusz

06 Paź 2019, 09:05

Czy już coś się wyjaśniło z twoim samochodem? Wiesz już w czym jest problem?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

06 Paź 2019, 09:55

Jeszcze nie, może w poniedziałek coś będę już wiedzieć i dam znać :)
    Eliza123
    Nowicjusz

07 Paź 2019, 13:38

No dzwonił mechanik i generalnie wymienił to co było jakiś czas temu wymieniane czyli czujnik położenia wału. Za pierwszym razem było to wymienione u znajomego mechanika ale on tam wrzucił uzywke która miał już u siebie na stanie i wtedy nic nie płaciłam więc może ta używana cześć nie było do końca sprawna w 100 procentach. Więc jutro odbieram i zobaczymy czy będzie normalnie jeździć
    Eliza123
    Nowicjusz

11 Paź 2019, 11:50

Eliza123 napisał(a):wrzucił uzywke która miał już u siebie na stanie i wtedy nic nie płaciłam więc może ta używana cześć nie było do końca sprawna w 100 procentach
    No tak, a takich części nie powinno się wymieniać na używki chyba że mamy pewność że jest sprawna. Przynajmniej dobre to że nic za to nie płaciłaś.
    Eliza123 napisał(a):Więc jutro odbieram i zobaczymy czy będzie normalnie jeździć
    Wszystko w porządku po założeniu nowego czujnika? Problemy zniknęły?
    Cichy77
    Forumowicz VIP