Renault Clio 3 1.5 dci problem w zawieszeniu przednim

01 Gru 2019, 16:35

Moi drodzy
Wczoraj w moim Clio 3 dci 68 km 2006r wystąpił problem. Z przedniego zawieszenia (myśle ze z lewej strony ), wydobywa się metaliczny dźwięk, jakby pociag jechał po szynach, metalicznie tarcie. Występuje to co jakiś czas tzn co któreś ruszanie i tylko przy wolnych prędkościach / przed 5,10,30 sek i przestaje ale przy wolnej jeździe , gdy samochód się rozpędzi problem znika. Nie zauważyłem powiązania z hamulcami, zmiana tonu czy natężenia dźwięku po naciśnięciu czy odpuszczeniu hamulca klocki są dobre. Opon nie zmieniałem. Problem mam od wczoraj, nagle wystąpił, w nic nie uderzyłem nic się nie stało.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Link z filmem który nagrałem .Bardzo proszę o opinie i pomoc :)
Lotarbu
Nowicjusz

• 01 Gru 2019, 17:40

A jak podczas tego pisku wciśniesz sprzęgło, zmienisz bieg coś się zmienia w jego tonie?
    Przy zmianie kierunku jazdy prawo, lewo coś się zmienia?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

01 Gru 2019, 19:56

Sprzęgło nie ma wpływu, sprawdzałem. Na luzie jak się toczy jest to samo. może kierunek ma wpływ no ale cieżko mi ocenić. Raz jade 20 min i staje na 10 swiatłach i nic / a raz jade i nagle zaczyna hałasować przy skrecaniu, na prostej tak samo itp
    Lotarbu
    Nowicjusz

01 Gru 2019, 20:33

A jak lekko wcisniesz hamulec?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Gru 2019, 22:24

A wiec, po kilku godzinach przerwy, właśnie zabrałem clio na rundę, faktycznie gdy się wciska hamulec dźwięk się zmienia, teraz od ruszenia non stop był ten dźwięk z filmu przez pierwsze 2 km od zera do 80 cały czas/ poczym nagle przestało i nie wrócił ten dźwięk ani razu przez kolejne dwa km / ani przy stawaniu ani ruszaniu czy hamowaniu / hmmm ? Jakiś pomysł (: ? Teraz podjezdzam po 10 metrów na parkingu i cisza / a jak był kompletnie po 5 h przerwy to od razu ten dźwięk / może to nie zawieszenie ?
    Lotarbu
    Nowicjusz

02 Gru 2019, 08:35

Problem jest z hamulcami
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie na groby
      Listopadowy długi weekend to czas wzmożonego ruchu w okolicach cmentarzy. Kierowcy powinni liczyć się z korkami, utrudnieniami na parkingach oraz zmianami w organizacji ruchu. Planując wyjazdy na groby bliskich pamiętajmy, ...

02 Gru 2019, 08:53

Kao napisał(a):Problem jest z hamulcami
    Na to wszystko wskazuje.
    @Lotarbu podjedź jeszcze na myjnię i pod ciśnieniem umyj zaciski tak żeby zmyć pył z klocków, zobacz czy coś się zmieni. Może być tak że klocki ciasno siedzą i nie wracają po odpuszczeniu hamulca do końca przez to dotykając lekko np. swoją krawędzią tarczy powstaje taki dźwięk jak na filmiku.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!