Nissan primera p11 - dobre auto?

15 Sty 2018, 21:19

Witam, mam okazję odkupić od znajomego nissana primere p11 2.0 diesel 90 konii. Czy jest to dobry silnik? W internecie jest dużo opinii na temat wersji benzynowych a o dieslu mało.
Ma trochę w niej powymieniane np części zawieszenia, , ale mogę znaleźć informacji czy jest tam dwumasa i rozrząd czy jest na łancuchu bo on nie wymieniał go jeszcze. (przebieg 210tyś)
I jeszcze jedno pytanie - co się psuje najcześciej w tym aucie?
alsek
Nowicjusz

Auto: seat

15 Sty 2018, 21:54

Czy dobre auto?
Wszystko zależy od stanu i pieniędzy jakie trzeba na nią wyłożyć. Jako, że w mojej rodzinie były 3 Primery P11 w tym jedna 2.0TD mogę się wypowiedzieć co nieco.
Najczęściej psujące się rzeczy to przednie górne wahacze, które na szczęście są łatwe w wymianie, sworznie przednich wycieraczek, czujniki ABS oraz rdzewiejąca blacha. Podobno w 2.0TD czasem pękały głowice ale nie był to jakiś częsty problem. Ojcu tylko raz ułamał się króciec od chłodnicy i to tyle z jakiś godnych odnotowania awarii.
Primera to typowy dupowóz do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Kiepskie właściwości jezdne - auto szybko traci przyczepność w zakrętach, mało precyzyjny układ kierowniczy, duży promień skrętu, kiepskie hamulce, lewarek zmiany biegów chodzi jak w Ikarusie. Dość głośne w środku, ale ogólny komfort podróżowania jest niezły, resoruje w miarę poprawnie, miejsca też jest w sam raz, trochę powyżej przeciętnej w tej klasie jak na tamte czasy.
W obecnych czasach znalezienie niegnijącego egzemplarza jest dość trudne.
Mimo swojej przeciętności mam jednak jakiś sentyment do Primery. Chyba ze względu na ich bezawaryjność i konstrukcję cepa :mrgreen:

PS. Ten silnik nie ma dwumasy a rozrząd jest na pasku.
Szatynbury
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Sty 2018, 21:57

alsek napisał(a):(przebieg 210tyś)

stan licznika, nie przebieg

nie ma dwumasy
Traktor, swoje pali a dynamika na poziomie seicento 1.1
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2018, 22:14

W rodzinie była P11.114 w benzynie 1.8. Generalnie auto w miarę bezawaryjne, z silnikiem nie było problemów, ale niestety słabo zabezpieczone przed korozją. No i fatalna zwrotność, bardzo duży promień skrętu.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

15 Sty 2018, 22:45

w lipcu zezlomowalem primere p11 2.0td 90km silnik cod miod malina z przebiegiem 350tys od nowosci w rodzinie od 97roku tylko ta rdza go cala zjadla nawet drzwi od srodka
Mathar
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 03 08 2016
Auto: seat ibiza iv 2009
Silnik: 1.4 86kunia
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009