Nie musisz odpinać klem,to jeszcze nie auto w stylu statków kosmicznych i dobrze! Oby to był przepływomierz,tego życzę! a nie np.problemy z systemem zmiennych faz rozrządu.Przyczyn mulenia jest bardzo dużo,akurat ta Primera to jeszcze bardzo solidne auto,przejęło od poprzednika wszystko co dobre.Następca to już nie jest to,martwiłbym się gdybym miał następny model,nie masz się czym martwić,najważniejsze byś się nie bał odpiąć tego urządzenia,nie wyobrażam sobie prostszej czynności jak wymiana przepływomierza,są auta niestety takie w których przepływomierza samemu nie wymieni,Primera do takich raczej nie należy .Biorąc pod uwagę to,że nic przynajmniej mnie nie wiadomo by system zmiennych faz w tym samochodzie należał do słabych punktów.Jest bardzo mało aut tak udanych jak ta Primera!
![Wink :wink:]()
Powiem ci tylko,że ja mam dużo prostsze auto,strasznie mi słabło gdy tylko było gorąco.Dumałem,dumałem,myślałem,że to automat daje w kość w końcu doszedłem.Siadł termostacik w układzie dolotu powietrza do samego filtra powietrza i cały czas gorące powietrze od kolektora szło do silnika,wyrzuciłem go całkowicie i auto nie to.Wniosek?!Temperatura powietrza jest bardzo ważna,gdy jest za gorące efektywność spalania spada,silnik słabnie niemiłosiernie i się przegrzewa! Jeśli chcesz sprawdzić czy jakieś urządzenie działa po prostu go odpinasz!Naturalnie są auta gdzie tego pod żadnym pozorem robić nie wolno,gdyż trzeba ten zamiar wpisać w komputer.Jak inaczej sprawdzić czy przepływomierz działa?Wystarczy tylko zbadać czy drucik nagrzewa się czy nie.Tam jest taki cienki drucik,gdy on się przepali jest finito
![Exclamation :!:]()
Jest bardzo wrażliwy np.na krople wody ,którą czasami zassie układ chłodzenia.Zawsze uważaj gdy przejeżdżasz przez kałuże z wodą.Czasami wystarczy go tylko przeczyścić gdy jest zabrudzony,stosujesz do tej czynności specjalny preparat np.F-my HOLTZ,takim samym czyści się przepustnice i silniczki krokowe.Gdy drucik jest zabrudzony też przekazuje błędnie stan opływu powietrza! Nie jest powiedziane,ze przepływomierz musi być koniecznie do wymiany ,chociaż najczęściej tak właśnie jest!