Remont silnika Peugeot 106

03 Sty 2016, 15:03

Witam

Jestem posiadaczem Peugeota 106 z silnikiem 1.1 benzyna z roku 1997. Przymierzam się do wykonania małego remontu silnika. Powodem jest chmura błękitnego dymu, jaką pozostawiam za sobą. Jednak przed zdecydowaniem się na taką inwestycję, chciałbym spytać się Was, czy orientujecie się jakiego rzędu może być tego koszt, czy może lepiej jest kupić używaną jednostkę. Czy po prostu jest sens podejmować takie kroki.
Dodam, że łatwiej jest mi wyłożyć 1500 zł niż sprzedać ten samochód za 2000 zł i kupić inny w podobnym stanie.

P.S. Najlepszego w Nowym Roku. Szerokich i bezpiecznych dróg,

Pozdrawiam
robert1992
Obserwowany

Auto: Peugeot 106

03 Sty 2016, 17:29

Witam Cię również mam 106 w garażu żona nim do pracy codziennie dojeżdża też mam 1.1 motor i już remont silnika mam za sobą koszty operacji tej 106 wyniosły mnie jakieś 500zł.i jestem zadowolony auto chodzi bez zarzutu już ponad 2 lata .
Marcin1119
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1999
Auto: Nie mam

13 Sty 2016, 13:08

Marcin...tylko że w tych pieniążkach to pewnie sam ten remont robiłeś. Natomiast autor tematu ,musi komuś za to zapłacić. :) Ja bym objechał "starych majstrów" ,a unikał nawet osiedlowych serwisów z tym remontem. Wymiana pierścieni (nie wiadomo co z cylindrami) ,szlif wału z wyważeniem,porządek z uszczelniaczami i zaworami w głowicy wraz z planowaniem jej + nowa uszczelka...moim zdaniem między 1000 a 1200 u "starego majstra" przy takim prostym silniku. Należy też pamiętać,że dojdą olej i filtry ,a może i przy okazji pasek rozrządu można wymienić, to będzie dodatkowy koszt.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sty 2016, 15:58

Najpierw napisz ile ci pali,, na jakim oleju jeździsz i kiedy wymieniałeś filtr powietrza - byz może da się auto uzdatnić do jazdy bez przekraczania 200-300 zł max. Pozdr.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

29 Sty 2016, 22:25

No więc już odpowiadam nie miałem na pewno remontu całego silnika bo takowej potrzeby nie było miałem robiona tylko górę czyli planowanie głowicy ,uszczelnianie zaworów, utwardzone gniazda zaworowe ,nowe uszczelka pod głowica,nowe świece, kable ,te 500zł. To koszt bez tych kabli i świec . reszta silnika była przez mojego zaufanego mechanika dokładnie sprawdzona i jest ok . Jeżdżę na oleju mineralnym na schellu i filtry kupuję knehta lub mana bo mam do nich pewność w każdym aucie używałem tych filtrów.auto spala po remoncie latem 6 litrów a zima prawie 7 litrów wiadomo dłużej na ssaniu.oleje jak i filtry wymieniam regularnie co 10 /12 tyś. Km.lub raz w roku .
Marcin1119
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1999
Auto: Nie mam

29 Sty 2016, 22:30

Zatem jeżeli teraz:
- bedziesz miał prawidłowo wysokie ciśnienie w oponach
- pozbędziesz się z samochodu niepotrzebnych rzeczy, które być może wozisz
- nie będziesz grał radiem na cały regulator i oszczędzał inne urządzenia elektryczne w aucie
- zmienisz olej na syntetyczny
- zmienisz olej w skrzyni biegów

Bedziesz miał szansę obniżyć zużycie paliwa o ok 1 litr, ale to co masz teraz i tak nie jest dramatem.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

30 Sty 2016, 15:49

Moim zdaniem zużycie paliwa jest jak najbardziej na prawidłowym poziomie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna