Nissan Primera p12 1.8 LPG , Do 100km/h ok ,potem muł

13 Sie 2020, 23:56

Witam dzisiaj stałem się posiadaczem Nissana Primera P12 1.8 LPG. Niestety nie zauważyłem tego mankamentu przy kupnie auta ponieważ auto do setki w miarę się zbierało ale dopiero po zakupie i w 100km trasie zauważyłem że ma jakąś bolączkę. Setkę na liczniku na piątym biegu mam przy jakich 3 tysiacach obrotów. i Ponad sętkę żeby wyciągnąć to już problem. Gość mówił że oleju dużo nie brała (ale mógł kłamać) i nic przy aucie nie robił tylko wymienił klocki i tarcze. Kupiłem to auto z myślą o dużych trasach.. ale jak mam pałować auto i jechać może jakieś 120 z górki... TO porażka. Nie sądzę że te auta są aż tak słabe. Mogę dodać również ze jadąc na samej benzynie nie widzę prawie w cale różnicy, autko odpala na dyg i równo pracuje czy to na benzynie czy na gazie. Co powinien na początek sprawdzić ? Co wymienić ? Za wszelką pomoc szczerze dziękuję.. Warto dodać że to jednak zatajenie Wady ze strony sprzedającego (ale niestety na umowie wpisałem mniej niż zapłaciłem). Ale może to jakaś pierdołka jest do wymiany? i nie ma co robić szumu. Zastanawiam się czy jutro dzwonić i mówić o fakcie. Czy Podjechać jutro do jakiegoś mechanika niech podepnie pod komputer i sprawdzi... Chciałbym posłuchać jakichś wartościowych komentarzy. Za wszystkie szczerze dziękuję.
VmaxEr1999
Obserwowany

14 Sie 2020, 10:08

Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia w cylindrach.
Z tego co wiem, to te silniku lubiły po jakimś czasie brać olej. Główną wadą są pierścienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2020, 08:36

MotoAlbercik napisał(a):Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia w cylindrach.
Dokładnie.

Sprawdź też świece w jakim są stanie, filtr powietrza czy nie jest mocno zapchany. Zajrzyj tez do przepływomierz powietrza i zobacz jaki jest tan jego zabrudzenia. Przyczyn problemów z mocą może być kilka zawsze warto zacząć eliminować jest od sprawdzania rzeczy najprostszych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35