NISSAN PRIMERA wykończony silnik. Osmolony silnik.

16 Sty 2008, 18:50

Mam problem primerą diesel 1,9. Po 90tys wysiadła turbosprężarka. Wymieniłem ją na nową, ale po 110tys wysiadła ponownie. Przy wymianie, serwis stwierdził, że silnik jest cały osmolony i nie nadaje już się do niczego. Twierdzą, że to nie miało nic współnego z montowaniem ich nowej sprężarki 20tys km wcześniej. Przyczyny nie potrafią wskazać. Mam sobie kupić nowy silnik. Czy ktoś może mi pomóc w ustaleniu przyczyny?
pawel22
Nowicjusz

• 16 Sty 2008, 21:44

moze dostal syntetyk a wczesniej pracowal na mineralnym
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

16 Sty 2008, 22:10

cały czas na półsyntetyku.
    pawel22
    Nowicjusz

16 Sty 2008, 22:32

Japonczycy robią najlepsze diesle.NIe wiem co znaczy osmolony silnik.Należy sprawdzić rurkę co doprowadza olej do turba czy jest drożna.Kąt wtrysku też jest ważny.Olej i technika jazdy.Turbina była zakładana po regeneracji?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

17 Sty 2008, 14:31

ten nissan był wyprodukowany w 2004 więc ma silnik renaulta. Są to silniki do d..., bo w drugim, takim samym egzemplarzu też wysiadła turbina po 98tys. Jeszcze jeżdzi, mój niestety już nie.
    Jak wysiadła turbina po 90tys to wymieniali ją w serwisie BOSCHA, a silnik nie był regenerowany. Na tej turbinie samochód przejechał kolejne 20tys i zdechła znowu turbina. Z rury szedł ogień. Byłem akurat 200km od miejsca zamieszkania więc jak zauważyłem, że padła to zatrzymałem się i spradziłem też olej w silniku, dolałem go i dojechałem jakoś bez turbiny. Trafił znowu do BOSCHA i tam rozkręcili silnik i stwierdzili, że jest on cały w "smole" i nie da się go już wyczyścić.
    pawel22
    Nowicjusz