Nissan Primiera P11 Problem z wlewem paliwa...

01 Lip 2007, 15:23

Jestem posiadaczem nissana primera p11 2001r... mam problem polegający na tym iż przy odkręcaniu korka z paliwa z baku wydobywa mi się powietrze... (tak samo jak odkręca się gazowany napój)... co jest tego przyczyną? :shock:
pers
Nowicjusz

• 01 Lip 2007, 17:14

Hm, dziwne, ale to na pewno nie powietrze... Jak jeżdżę do zera i tankuję do pełna to przy odkręcaniu zasysa mi powietrze do środka i wydobywają się opary, i moim zdaniem to jest raczej normalne, z prostej przyczyny iż zbiornik paliwa jest raczej zbiornikiem zamkniętym... A więcej oparów wydobywa się kiedy jest gorąco... Czasem warto znać parę podstawowych praw fizyki (parowanie, skraplanie...).
    DFireCrow

01 Lip 2007, 19:17

Dokładnie, jak jeździsz już prawie do zera to wtedy zostaje zasysane do środka wszystko co sie da nawet korek wiec przy odkręcaniu dostaje się powietrze i ciśnienia się wyrównoją. Proste prawda?
    lasty
    Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

03 Lip 2007, 16:52

Sorki źle to napisałem... właśnie powietrze jest zasysane do środka... tylko ok rozumiem ze zasysa jak jest pusto ale jak mam pół zbiornika i odkręca dzieje się to samo...
    pers
    Nowicjusz

03 Lip 2007, 17:12

No i prawidłowo!
    DFireCrow

04 Lip 2007, 20:02

Bo czy masz cały zbiornik, czy pół, czy ćwierć to i tak jak jedziesz następuje ssanie paliwa, następstwem tego jest zmiana ciśnienia w zbiorniku. Może czas odświerzyć wiedzę z Fizyki?
    lasty
    Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
      W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...

04 Lip 2007, 23:48

No widze że tutaj sa wszyscy bardzo przemądżali tylko z tego co się orientuje to w korku z wlewu paliwa musi znajdować się jakiś wywietrznik odprowadzający pow... :?
    pers
    Nowicjusz

05 Lip 2007, 01:40

Tak, ale on nigdy nie spełni swojej roli w 100%... Ponieważ jest to naprawdę mała dziurka, a poza tym się czasem przytyka...

Chciałem wstawić ikonkę walenia głową w biurko, ale takiej nie znalazłem...

P.S. Nie przemądrzali, bo jak kolego pytasz, to Ci grzecznie odpowiadamy! A jakich innych odpowiedzi się spodziewałeś? Chcesz to możemy Cię wysłać do ASO na wymianę przewodów paliwowych i korka wewu paliwa. To byłoby przemądrzanie się lub istne sarkastyczne nabijanie się z Ciebie. Po prostu próbujemy Ci uzmysłowić, że to jest rzecz z którą można żyć, nic poważnego!
    DFireCrow

13 Lip 2007, 02:35

jeśli zbiornik paliwa zawny ,potocznie bakiem,był idealnie szczelny to auto by nie jeździło bo podciśnienie wytworzone podczas ubyku benzyny zablokowałoby w końcu jej odpływ ze zbiornika,każdy korek wlewu paliwa ma "odpowietrznik" a jeśłi jest zatkany to trzeba go odzapchać albo zrobić nowy wiertarką i małym wiertłem.
    ciawar
    Nowicjusz

22 Gru 2010, 19:04

to jest normalne kolego np zmiana temperatury na powietrzu :mrgreen:
    D@wiD
    Nowicjusz

Miejscowość: ŚWIECIE

22 Gru 2010, 22:59

Jedne powie, że jest to normalne a drugi, że nie ja powiem tak, jak by dziurka była drożna to by takie coś nie występowało. Proponuję ją udrożnić i problem z głowy. A druga sprawa jest taka, że pompka paliwa ma na tyle duża moc, że żadne podciśnienie w baku nie spowoduje tego, że nie pociągnie paliwa.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

22 Gru 2010, 23:57

Ta, szkoda tylko że podpowiedz zajęła prawie 3 i pół roku. Archeologia.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

23 Gru 2010, 08:54

he he nawet na daty nie spojrzałem :shock:
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE