Nissan Qashqai - benzyna 2.0 dla kobiety

25 Gru 2019, 15:15

Witam, piszę grzecznościowo.
Szukam samochodu do 30k najlepiej Nissan qq, dla kobiety
benzyna do gazu, automat
25tys rocznie cykl mieszany
Kalisz 200km jak pewne można i dalej podjechać
co w nim nie tak? bity, kręcony czy to i to?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

pomyłka w dziale, proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
zubr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 1988
Auto: nie mam

27 Gru 2019, 13:36

W tym modelu warto zajrzeć do tylnego zwieszenia które było nadzwyczaj podatne na korozję jego elementów. Częste problemy to stukające odboje i problematyczne przednie przeguby.

Co do samego silnika to obie wersje benzynowe czyli 1.6 i 2.0 nie miały hydraulicznej kompensacji luzów zaworowych więc tu przy instalacji gazowej trzeba pamiętać o sprawdzaniu luzów i regulacji. Ten drugi silnik był bardziej podatny na pobór oleju silnikowego.

Jeżeli chodzi o samą skrzynię to tu raczej większych problemów nie było zarówno w manualnej 6cio biegowej i CVT przy silniku 2.0 w benzynie. Trzeba tylko pamiętać o serwisach olejowych. w manualu najlepiej co około 80tkm a automacie 45-50tkm.

Ogólnie samochód ciekawy i warto się nad nim zastanowić. Dla mnie minusem są słabej jakości materiały wykończenia wnętra i dosyć szybko ścierająca się kierownica.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Gru 2019, 19:42

Cichy77 napisał(a):Dla mnie minusem są słabej jakości materiały wykończenia wnętra i dosyć szybko ścierająca się kierownica.

Kierownica po 224 tys km :mrgreen: praktycznie zerowe zużycie.

Widywałem inne samochody innych marek które po 60 tys miały kierownicę jakby myszy zjadły

BTW mam namiar na Nissana Q z 2012R 70 tys km 1.6 benz + automat CVT, w razie czego PW
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Gru 2019, 20:26

andrewb25 napisał(a):Kierownica po 224 tys km
nie uszukuj :!: 222 jest na liczniku :wink:

A z tymi kierownicami to ja już sam nie wiem, czasami widzi się wygryzione z przebiegami dużo niżej setki a czasami masz pod 300 i prawie nic nie widać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2019, 21:06

Wszystko zależy gdzie samochód jeździł......jeżeli tylko trasa to i po 500 tys będzie jak nowa
a typowy mieszczuch to i po 100 tys będzie wyglądała na totalnie zużytą.
Jeszcze kwestia czy kierownica plastikowa czy obszyta skórą, czasami kobitka ma pierścionki które też potrafią szybko zużyć materiał na kierownicy.
Także nie ma reguły.

Astra 99 000km..kierownica plastikowa sporo już zużyta
:mrgreen:

Fakt niecałe 223 000km miał ten Nissan QQ
andrewb25
Stały forumowicz

27 Gru 2019, 21:23

Kiedy miałem firmową fabie z kierownicą o strukturze takiej jak w ww astrze to jeszcze przed 100kkm pod palcami lewej ręki miałem "dziurę" szerokości kilku cm a auto jeździło poza miastem
W moim strupku v40 skórzana kierownica wygląda bardzo fajnie a na blacie 319kkm - aż dziwne, że jeszcze jezdzi :mrgreen: Nie wspomnę, że wyciągnął wczoraj swoją fabryczną vmax, na autostradzie w niemczech oczywiście
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...

04 Sty 2020, 15:11

1.6 to nie za mało w tym samochodzie?
2012 r. mój budżet to 30k :(
zubr
Nowicjusz

04 Sty 2020, 15:51

1.6 może i szaleństwa nie będzie, ale po jeździe po mieście z CVT będzie też OK. 2.0 byłoby optymalne no ale jest ich mniej, w związku z tym ciężej znaleźć, i a 2.0 raczej trzeba będzie zapłacić więcej,
30k to raczej dobry budżet na przedlifta, za wersję poliftową trzeba bybyło troszeczkę dorzucić do tych 30k
andrewb25
Stały forumowicz

04 Sty 2020, 17:41

Kao napisał(a):A z tymi kierownicami to ja już sam nie wiem, czasami widzi się wygryzione z przebiegami dużo niżej setki a czasami masz pod 300 i prawie nic nie widać.

To kobitki niszczą kierownice, nie wszystkie kosmetyki są zdrowe dla martwej skóry :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Sty 2020, 00:10

Cześć

Jeśli chcesz kupić obojętnie jakie auto to zacznij od upatrzenia sobie ogłoszenia w którym jest VIN lub Handlarz ci go poda zawsze możesz sprawdzić na stronach które dekodują Vin za np. 50 zł. Pojedź do gościa i weź auto na stację diagnostyczną zapłacisz parę groszy a będziesz wiedział jaki stan.

Odnośnie Qashqaia (Ja posiadam J10 2009 rok w gazie ) Bolączki :

1. Po pewnym czasie może szwankować blenda na klapie bagażnika , łapiemy ją aby otworzyć po prostu odrywa się ,łamie ale są poradniki i zestawy naprawcze.
2. Klamki w drzwiach mogą także szwankować ( możesz zobaczyć na internecie o co chodzi - wymiana też banalna)
3. Dla mnie przy większych prędkościach szum (100km/h + )
4. Dla mnie hałas w nadkolach jak jest mokro po prostu deszcz odbija się od nich.
5. Jeśli chodzi o LPG jeśli patrzysz na komputer pokładowy i liczysz na to ze będzie Ci pokazywać ile zostało do tankowania km to nie zobaczysz. Komputer będzie się gubił bo nie wie na jakim paliwie będzie jechał Wiec jak będzie lpg to wskaźnik który ci zamontują będzie twoim wyznacznikiem ilości gazu lub po czasie będziesz wiedział ile km przejedziesz na zbiorniku. A od Benzyny jest słupek po lewej na komputerze który wszystko ok pokazuje.
6.Siłowniki otwierania bagażnika mogą z biegiem czasu nie dawać rady ( 50 zł nowe i po problemie )
7.Jeśli chodzi o Kaśkę to tak jak wyżej pisali sprawdzić zawieszenie najlepiej tylnie wachacze.

To takie kosmetyczne sprawy ale zawsze coś :D

Najlepiej wejść do niego i sprawdzić szyby wszystkie czy się opuszczają , klimatyzacją się pobawić , otworzyć wszystkie drzwi z tyłu masz LOCK taki w drzwiach jak do przesuniesz to dziecko nie otworzy drzwi . Najważniejsze przejedź się ale powyżej 100 km/h i zobacz czy Ci wszystko pasuje

Moja Żona jeździ po mieście i jest bardzo zadowolona
Wysoka pozycja za kierownicą
Lubi krawężniki

Zobacz też na nissan klub pomogą Ci
lMarcinekl
Nowicjusz

14 Sty 2020, 20:52

Panowie, taka szybka rada.
Jutro jadę oglądnąć, o co pytać najbardziej?
W sumie na samochodach się nie znam, chciałbym wziąć do jakiegoś mechanika, ale może coś się rzuca z ogłoszenia lub zdjęć w oczy?
[link do oferty na Olx wygasł]
zubr
Nowicjusz

14 Sty 2020, 22:22

Generalnie ma przód krzywo złożony. No ale to jeszcze nie musi świadczyć o niczym poważnym
VIN sprawdzałeś?
No i wieśniackie felgi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Sty 2020, 22:43

O felgach za bardzo się nie wypowiadam, bo również mi się nie podobają. VIN jeszcze nie patrzyłem, ale jutro jeszcze to zrobię. Na wieczór się umówiłem. Przez telefon mówił, że przywieziony z Niemiec w 2009 r. i bezwypadkowy. W sumie nie daleko, bo ode mnie 30km.
zubr
Nowicjusz

14 Sty 2020, 22:48

Felgi po prostu nie-oryginalne, zawsze można zmienić

Oryginalne tak wyglądają

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

14 Sty 2020, 23:01