Nissan Sunny 1.6 Twin Cam 90KM

08 Gru 2010, 18:38

Witam, ostatnio w moim samochodzie sprawdziłem spalanie, które wyniosło 12.6 litra na 100km. Jest to dość spory wynik tak więc mam małe pytanie, co należałoby wymienić aby dość znacząco je zmniejszyć?

Samochód jak w tytule - Nissan Sunny silnik 1.6 90KM Twin Cam rocznik 1992, przebieg 220tys. km.

Pytanie może dość banalne ale kompletnie się na tym nie znam i nie dysponuję zbyt dużymi funduszami na porządny remont auta, chciałbym wiedzieć tylko co i jak za nieduże pieniądze da się zrobić.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Dwoogy, 15 Gru 2010, 20:05, edytowano w sumie 1 raz
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

12 Gru 2010, 00:12

witam.sprawdz na poczatek filtr powietrza.szczerze mowiac nie znam tego silnika. i oczywiscie ustawienie zaplonu.pytanko czy w aucie jest zamontowany termostat,brak termostatu w zimie tez moze powodowac wieksze spalanie.
witus71
Nowicjusz

Miejscowość: southampton

15 Gru 2010, 17:01

Filtr powietrza był wymieniany jakoś wiosną tego roku...wydaje mi się, że może to być uszkodzona sonda lambda ale nie jestem pewien, sam za bardzo nie wiem jak to sprawdzić.

Nie wiem też czy dobrze sprawdziłem spalanie...mianowicie zalałem do pełna, przejechałem 100km i ponownie zatankowałem full i na dystrybutorze wyszło mi 12.6, czy ta metoda podaje mniej więcej prawidłowy wynik?
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...